Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân

Bijstandsaffaire om boodschappen raakt ook familie in Heerenveen

Een nachtmerrie voor een familie in Heerenveen. Een vrouw moet al twee jaar lang geld terugbetalen aan de gemeente. Maar volgens de familie is dat niet terecht. Het doet denken aan de zaak in gemeente Wijdemeren in Noord-Holland, waar een vrouw ook duizenden euro's moest terugbetalen omdat ze zo nu en dan boodschappen kreeg van haar moeder. Dat verhaal klinkt bekend voor Minkie Brandsma uit Heerenveen. Haar dochter moet 9.000 euro terugbetalen en dat is volgens haar onterecht.

Boadskippe-affêre bystân

"Het probleem is dat onze dochter per maand met de bijstandsuitkering eerst een aftrek van schuld heeft," zo begint Brandsma emotioneel haar verhaal. "Het is voor haar altijd al sprokkelen om rond te komen."

Boodschappen

De familie wilde helpen om het leven weer wat op de rit te krijgen. "Toen het destijds moeilijk met haar ging, hebben wij haar geholpen. Ze kon iedere dag bij ons eten en dan kocht ze de boodschappen voor ons en voor zichzelf, ook om haar maatschappelijk wat in beweging te houden. Die boodschappen betaalde ze zelf en wij betaalden haar later de boodschappen die voor ons bedoeld waren terug, want dat was immers ons eten. Zo hebben we dat jaren gedaan."

Minkie Brandsma

De gemeente stelt echter dat het geld niet opgegeven is. Een persoon die in de bijstand zit, is wettelijk verplicht om alle inkomsten op te geven. "Het is logisch dat men de rekening wil controleren," zegt Brandsma. "Maar ze hebben alle bedragen die wij haar terug hebben betaald, bij elkaar opgeteld. En ze zeiden toen: betaal maar 9.000 euro terug. Maar ze zagen niet dat op dezelfde rekening stond dat ze dat eerder al had uitgegeven."

"Je stat machteloos"

En daar kan de familie niet goed bij. "We vinden het schandalig en we hebben het hele verhaal erachter ook verteld. Ik was altijd vol vertrouwen: we kunnen het wel uitleggen, ze snappen het wel. Maar het was net alsof we tegen een muur praatten. Je staat machteloos."

Maar de gevolgen zijn wel groot. Brandsma: "Wij zijn ook al wat ouder en we zijn mantelzorgers. Je voelt je dubbel gepakt. Je denkt: verdorie, moet je hier ook nog achteraan. Het water staat je al tot de lippen. Nu moet je je verdedigen voor iets wat de gewoonste zaak van de wereld is. Wij hebben geen fout gemaakt, maar de gemeente."

Omrop Fryslân heeft geprobeerd om een reactie te krijgen van gemeente Heerenveen. Men wil echter nog niet reageren: vanwege de vakantie was het niet mogelijk de correcte informatie boven tafel te krijgen.

"Dit is niet te verkroppen"

"Ik probeer er wat lucht in te houden, want het speelt al lang en we zijn doorzetters," zegt Brandsma. "Maar het raakt je wel, emotioneel. Het is zo onterecht. Een dochter die haar best doet om zo goed als mogelijk haar leven te leven en te werken, het is allemaal met goede bedoelingen. Maar dit is niet te verkroppen."

Voor Brandsma is de oplossing simpel: "Deze schuld moet van tafel. Kwijtschelding, zo snel mogelijk. Dan heeft mijn dochter ook minder stress. Daar gaan we voor. Het raakt ons diep in 't hart, maar ik ga door tot we ons recht krijgen."

Deel artikel: