Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân

Fries Museum reist met museum op wielen vol bijzondere stukken door Friesland

Het is niet alleen klantenbinding, maar ook het verbinden van Friezen aan de eigen historie. De erfgoedbus die het Fries Museum dit weekend heeft onthuld, gaat de komende tweeënhalf jaar de provincie in met bijzondere stukken.

Het biedt mensen de mogelijkheid om kennis te nemen van de geschiedenis. En misschien overwegen ze dan ook eens een bezoek aan het museum zelf, is de gedachte.

Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de Friezen niet in het Fries Museum komt. "En dat is eeuwig zonde", vindt Liesbeth van Keimpema van het museum. "Je wilt dat alle Friezen kennismaken met alle mooie verhalen van hun eigen provincie."

Mensen kijken naar de stukken in de nieuwe bus

De verhalen die het Fries Museum vertelt aan de hand van de collectie betreffen de Friese geschiedenis. Het zijn de tradities, legt Van Keimpema uit.

"Dat willen we naar buiten brengen, zodat de mensen er iets van opsteken of zich erdoor laten inspireren."

Flink wat belangstelling bij het Fries Museum in Swichum

Er was veel belangstelling voor de aftrap van 'Fries Museum op Paad', dit weekend in Swichum. Het museum toonde in de kerk voor het eerst de zevende-eeuwse fibula, die er is gevonden.

"Die is door hobby-archeoloog Robbert Velt een paar jaar geleden gevonden met de detector", vertelt Van Keimpema.

"Het is een mooie mantelspeld en die heeft hij bij ons aangeboden. De fibula leent zich er goed voor om hier voor het eerst te laten zien. Binnenkort krijgt-ie een vaste plek in het museum."

De fibula die bij Swichum is gevonden

Naast de bus met stukken en de fibula waren er in Swichum nog lezingen, een demonstratie van hoe Velt te werk is gegaan bij de zoektocht naar de fibula en een workshop pronkjuwelen maken.

Deel artikel: