Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân

Elisa uit Jirnsum is druk aan het investeren op Bali: "We gaan binnenkort elf villa's bouwen"

Het oorspronkelijke plan was om enkel een half jaar op Bali te wonen en dan terug naar Nederland te gaan. Toch verliep het buitenlandse avontuur voor interieurarchitect Elisa Rotteveel (25) uit Jirnsum net even anders.

"Het is heel raar hoe het allemaal is gegaan, maar het is wel echt fantastisch hoe dat ons leven op zijn kop heeft gezet."

Elisa Rotteveel en haar vriend op Bali

Het was maart 2022 toen Rotteveel en haar vriend Jorben richting het Indonesische eiland trokken. Zij ging erheen voor haar stage en om kennis op te doen over tropische architectuur, hij wilde ontdekken of hij er kon investeren.

"Ik had absoluut niet verwacht dat ik hier nu nog zou zitten", bekent Rotteveel.

De naar eigen zeggen "perfecte timing" maakte echter dat het stel begon te fantaseren over het opzetten van een eigen hotel. "Het was vlak na corona en er stond van alles te koop."

Hotel Tamantara

Terwijl Rotteveel naar school ging, reisde haar vriend het hele eiland over; op zoek naar de perfecte plek om hun droom te realiseren. Samen met een makelaar bekeek hij meer dan vijftig zaken.

Yn Ubud stuitte hij op een pand dat zijn aandacht trok. Hotel Tamantara, een verblijf met elf slaapkamers en een zwembad.

Er moest nog van alles aan gebeuren, ook qua interieur. "Dat was precies wat voor mij natuurlijk. Dus toen hebben we besloten om dit samen te gaan doen."

Elisa Rotteveel en Jorben Saaltink voor hun hotel Tamantara

Om haar studie af te ronden keerden ze nog voor een half jaar terug naar Nederland, om zich vervolgens definitief in Canggu te vestigen, een klein kustplaatsje waar veel Nederlanders wonen.

Verdere uitbreiding

Wat 'klein' begon met enkel een hotel, liep al vrij snel uit tot een grotere onderneming. Een jaar later volgde er namelijk een uitbreiding met een restaurant en twee toeristenvilla's. Bezoekers weten hen met name via boekingsites en social media te vinden.

"Het loopt nu allemaal heel goed en we halen er een best wel hoog rendement uit, al helemaal in vergelijking met de rendementen die we in Nederland gewend zijn."

We kregen herhaaldelijk de vraag: 'Hoe doen jullie het allemaal?'

Elisa Rotteveel

Hun succes bleef niet onopgemerkt en wekte nieuwsgierigheid op. "Veel mensen waren geïnteresseerd en we kregen herhaaldelijk de vraag: 'Goh, hoe doen jullie dat toch allemaal?'"

Die vraag zette het stel zelf ook aan het denken en deed hen besluiten een nieuw bedrijf te starten: Investeren in Bali. Niet alleen geven ze masterclasses, maar ook focussen ze zich op nieuwe projecten.

"We zijn daar nu heel druk mee bezig en gaan binnenkort elf villa's bouwen."

Elisa Rotteveel

Alles wat de twee met hun zaken verdienen, investeren ze weer. En Rotteveel haalt haar hart op, want zij kan alle nieuwe gebouwen inrichten.

Er is hier gewoon een hele relaxte sfeer.

Elisa Rotteveel

Stilzitten, dat doet ze dus niet. Toch weet ze naast alle werkzaamheden nog wel de rust te bewaken.

"De natuur en cultuur vinden we echt prachtig hier. De mensen zijn heel aardig en er is hier gewoon een hele relaxte sfeer."

Strand, kokosnoten en zonsondergangen

Nee, het haastige leven van Nederland mist Rotteveel wat dat aangaat niet. "Daar is het altijd maar stressen en rennen."

"Hier zijn we natuurlijk ook wel druk, maar op een andere manier. We sluiten onze dag bijvoorbeeld af op het strand met een kokosnoot, terwijl we genieten van de zonsondergang."

Bali

Het eiland verlaten zal het stel zo snel dan ook niet doen. Tot teleurstelling van de familie, vertelt Rotteveel.

"Mijn ouders vinden dit niet leuk om te horen. Maar nee, voor nu blijven we hier."

Deel artikel: