Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân

MCL begint mantelzorgprogramma: "Je bent het hulpje van het medisch personeel"

Ziekenhuis MCL in Leeuwarden begint met een speciaal mantelzorgprogramma. De zorgverlener wordt nu direct opgenomen in het zorgteam en blijft het liefst dag en nacht bij de patiënt.

De mantelzorger draait dan ook meteen mee bij het geven van zorg. De afgelopen tijd is een proef gedaan om te zien hoe het werkt. De mensen die meededen, zijn zo enthousiast dat besloten is dit aan te bieden bij mensen die bijkomen van een oncologische operatie of een andere zware ingreep.

MCL begint mantelzorgprogramma: "Je bent het hulpje van het medisch personeel"

In het ziekenhuis raakten ze geïnspireerd door een soortgelijk project in Amsterdam. "Daar zagen ze dat de mensen minder thuiszorg nodig hebben als ze weer thuiskomen", zegt Marije Hogeterp. De verpleegkundige van het MCL is de projectleider. Het gaat om patiënten die terechtkomen op verpleegafdeling, voor gewone en oncologische behandelingen.

Eigen kamer

"We hebben een tweepersoonskamer ingericht. De partner en kinderen kunnen daar dan ook overnachten en overdag helpen bij de zorg." Hogeterp en haar collega's verzorgen dan een stoomcursus verpleegkunde voor beginners. "We leren ze de basis en de activiteiten die ze zelf thuis ook moeten doen, zoals het vervangen van sondevoeding."

Op de afdeling hebben ze daar op termijn voordeel van. Hogeterp: "Ze nemen zaken over die we belangrijk vinden, zoals een wandeling over de afdeling, hulp bij het wassen en ademhalingsoefeningen om longontsteking te voorkomen."

Marije Hogeterp, projectleider mantelzorg

"In ieder geval heb ik geleerd om heel veel medische behandelingen te doen voor de patiënt", zegt Johannes van der Veen. Hij is een van de mensen die meedraait in de proef van het MCL. Zijn vrouw Jannie kreeg de diagnose kanker en moest voor een operatie naar het ziekenhuis.

Van der Veen twijfelde niet en ging meteen met zijn vrouw mee naar het ziekenhuis. Ruim twee weken sliep hij bij haar op de kamer en hielp haar waar hij kon. "Helpen met eten, het bed netjes houden, wassen en nog veel meer. Allemaal zaken die nodig zijn voor het helpen van het personeel."

Voelt vertrouwd

Voor zijn vrouw Jannie was het een uitkomst: "Ik ben niet een persoon die snel aan de bel trekt. Dat je vraagt of je voeten rechtgelegd kunnen worden, of: wil je dit doen of dat? Ik kon hem rustig vragen wat ik wilde. Het was heel vertrouwd en zo ook een stuk comfortabeler."

Johannes en Jannie zitten elke dag om tafel om te kijken welke medicijnen geslikt moeten worden.

Dat het de verpleegkundigen tijd scheelt, ziet ook Van der Veen. Hij ging met Jannie wandelen en nam haar ook mee naar buiten als het kon. Jannie: "Daar heeft het personeel niet zomaar tijd voor, en voor het beter worden is het juist wel goed."

Druk

Voor Johannes ging er een nieuwe wereld open. Hij werd een soort van opgeleid tot medisch hulpverlener. "Ik ben daar twee-en-een-halve week intern geweest, heel bijzonder. Ik heb daar ook heel goed geleerd hoe ik mijn vrouw kan helpen."

Jannie: "Hij had het er bijna druk mee. De sonde doorspoelen, prikken om te zien hoe het met haar suiker was. Hij had bijna geen tijd voor zichzelf."

Respect voor het personeel

"Als ik alleen op bezoek kwam, dan had ik Jannie alleen schoon en gewassen in bed gezien", zegt Johannes. "Nu heb ik alles eromheen gezien, bij nacht en ontij. En ook alle positieve en negatieve zaken die daarbij horen."

Wat vooral ook blijft hangen, is waardering voor het personeel.

Het meten van de suiker is een van de taken die een mantelzorger kan uitvoeren.

Toen ze weer thuiskwamen, was het eerst moeilijk opstarten, zegt Johannes: "Er komt ineens heel veel op je af. Dan moeten er insulinespuiten worden besteld, sondevoeding, noem maar op. Maar je hebt er wel vertrouwen in. Want als er een keer een alarm afgaat, weet je wat je moet doen en op welke knop je moet drukken."

Proefpersonen enthousiast

Bij het MCL begint het nu pas. De eerste proefpersonen geven aan dat het goed voldoet. Maar, zo zegt Marije Hogeterp, het moet wel passen. Daarom zijn er eerst grondige gesprekken over wat het betekent.

De resultaten in Amsterdam geven ook hoop. Naast dat er minder thuiszorg nodig is, voelen patiënten zich over het geheel ook beter.

Deel artikel: