Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân

Wie is er bang voor rood, geel en blauw? Nieuw kunstwerk licht op in Leeuwarden

'Who's afraid of red, yellow and blue' is een beroemd schilderij van de Amerikaanse kunstenaar Barnett Newman. Het was voor kunstenaar Machiel Braaksma ook de inspiratie voor het lichtkunstwerk dat sinds deze week aan één van de toegangswegen van Leeuwarden te bewonderen is.

Het object, dat op de gevel van de Kunstacademie Friesland staat, draagt de naam 'Wa is benaud foar read, giel en blau'. Het maakt niet alleen het gebouw zichtbaarder, maar ook het Fries in de openbare ruimte, zoals de provincie graag wil.

Machiel Braaksma bij zijn lichtkunstwerk

Met het kunstwerk laat bedenker Braaksma zijn gedachten gaan over primaire kleuren. Hij kwam op het idee toen hij op de zinsnede 'Who's afraid of red, yellow and blue' stuitte, afkomstig van het bekende schilderij van de Amerikaan Barnett Newman.

"Toen dacht ik: wow, dat is heel internationaal", vertelt Braaksma.

"Wat als we nu helemaal inzoomen op Fryslân en ik zet die tekst over in het Fries? Dat vind ik bijna nog mooier klinken met dat woordje 'benaud'.

"Who's afraid of the big, bad wolf"

De titel 'Who's afraid of red, yellow and blue' was een verwijzing van Barnett Newman naar het toneelstuk 'Who's afraid of Virginia Woolf', dat weer een verwijzing was naar 'Who's afraid of the big, bad wolf', een liedje uit een Disneycartoon uit 1933.

"En zo marcheert deze nieuwe Friese verwijzing door naar het vandaag en geeft het weer een andere lading door een nieuwe verbinding aan te stippen", legt Braaksma uit.

Kunstenaar Machiel Braaksma en gedeputeerde Eke Folkerts

Eke Folkerts, de gedeputeerde van taal en taalonderwijs, was aanwezig om het lichtkunstwerk te openen. De provincie heeft zichzelf de opdracht gegeven om het Fries zichtbaarder te maken en in dit geval gebeurt dat bij de Kunstacademie Friesland.

Wie 's avonds over de Groningerstraatweg de stad in- of uitrijdt, ziet de letters staan. De lichten gaan tussen twaalf uur's nachts en zeven uur's ochtends uit om vogels en insecten niet te storen.

Deel artikel: