Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân

COC verbijsterd over intrekken geld LHBTIQA+-acceptatie: "Geluid tegen community verhardt"

De verbazing is groot bij belangenorganisatie COC gezien het feit dat de provincie geen geld meer beschikbaar wil stellen voor LHBTIQA+-acceptatie. Het geld dat daarvoor beschikbaar was, wil de provincie weer bij algemene middelen onderbrengen.

"Dat vinden we zorgwekkend", zegt Brenda de Groot van het COC. "We zien om ons heen dat het geluid tegen onze community verhardt en agressiever wordt. De boodschap die dit besluit afgeeft, wakkert dat aan. We hebben niet voor niks in Kollum laatst een pride gehad. Dat is blijkbaar wel nodig."

Gedeputeerde Femke Wiersma zei dat deze sociaal-maatschappelijke opgave geen kerntaak van de provincie is en dat deze overgenomen moet worden door de gemeente. "Er zijn heel veel minderheidsgroepen en wij vinden het erg belangrijk dat zij allemaal gesteund worden. Dat was het standpunt van het oude college, dat standpunt heeft het hedendaagse college ook."

Verbijstering bij COC over intrekken provinciegeld

In 2020 werd Fryslân een zogenaamde Regenboogprovincie. Als vervolg dienden D66, FNP, PvdA en SP een motie in om elk jaar 50.000 euro vrij te maken voor regenboogbeleid.

Het besluit om geld in te trekken valt de FNP-fractie in Provinciale Staten rauw op hun dak. Vooral opmerkelijk is dat hun gedeputeerde in het college zelf initiatiefnemer was van deze motie.

Onbetrouwbaar

"Je zou kunnen zeggen dat we daarmee bijna als onbetrouwbaar gezien kunnen worden", zegt FNP-statenlid Sita Land. "We hebben iets toegezegd en daar moeten we voor staan". De FNP-fractie blijft achter het onderwerp staan: "We moeten zorgen dat we hiermee doorgaan. Want wie A zegt, moet ook B zeggen."

Een regenboogvlag voor het Provinciehuis

Land zegt echter niet teleurgesteld te zijn in hun gedeputeerde. "In zijn functie als gedeputeerde moet hij dat beleid uitvoeren. Ik weet niet hoe de stemverhouding binnen het college was, dus het is lastig om er een oordeel over te vellen. Dit is een besluit van het college en daar moeten we het mee doen."

"Nul op het rekest"

De Groot van COC Fryslân hoopt dat de LHBTIQA+-gemeenschap er niet helemaal op achteruit gaat. "Als er geld is, moet dat ingezet worden op de acceptatie van de community. Wij als COC hebben die expertise en kunnen zo de groei behouden. En als er geen geld is, moet de provincie minstens aangeven dat ze ons steunen."

"Als het geld er ligt, verbaast me dat", zegt De Groot. "Wij hebben projecten bij provincie neergelegd en kregen nul op het rekest. Dat ze dat geld niet aan de doelgroep willen uitgeven is zorgelijk."

Deel artikel: