Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân
Aangepast

Wetterskip neemt extra maatregelen: polders open om water te spreiden

Wetterskip Fryslân zet zeven polders open om het overtollige water te spreiden. Dat moet voorkomen dat het water op andere plekken te hoog komt. Dat heeft het waterschap na crisisoverleg besloten.

De polders zijn de afgelopen jaren geschikt gemaakt voor het doel om water tijdelijk op te slaan. Sommige zijn al eens ingezet, maar nog nooit zoveel tegelijk.

Om de polders te kunnen gebruiken, worden ze afgesloten voor bemaling. Door ze te laten vollopen, kan een verdere stijging van de boezemwaterstand met drie centimeter worden voorkomen. Het geborgen water kan later weer langzaamaan worden weggemaald naar de boezem.

It Eilân-East bij Goëngahuizen op op archiefbeeld, één van de retentiepolders

Het gaat om polders bij Burgum (Soestpolder), Goëngahuizen (It Eilân), Beetsterzwaag (Simmerpolder), Donkerbroek, Oosterwolde (De Harken), Mildam en Smalle Ee. Die laatste is de grootste, daar kin 1,36 miljoen kubieke meter water worden opgevangen.

Het waterschap zet nu dus zeven van deze polders in, van de in totaal veertien. Het gaat nu enkel om gebieden aan de oostkant van de provincie. Daar is de afgelopen dagen veel water terechtgekomen door de westenwind.

De zeven zogeheten retentiepolders die nu worden ingezet

De waterstand in de Friese boezem (dat is het aaneegesloten systeem van kanalen en meren) is op momenteel gemiddeld 31 centimeter onder NAP. "Dat is hoog, als je nagaat dat het gemiddeld 52 centimeter onder NAP is", zegt dijkgraaf Luzette Kroon. "En als we tegen de 30 zitten, dan schalen we op. Dat moment is nu gekomen dus."

Bij het waterschap was de verwachting dat ze de polders één keer per dertig jaar in hoefden te zetten tegen hoogwater. "Maar met de huidige klimaatverandering durf ik niet te zeggen dat we dat dat daadwerkelijk volhouden, ik denk dat we dit wel vaker moeten doen."

Dijkgraaf Luzette Kroon: "Dit is het moment om dit te doen"

Johan Mast kan dat bevestigen. Hij woont vlakbij de Smelle Ie, een gebied vlakbij Drachten dat nu onder water wordt gezet. "Dit is de tweede keer in twee jaar. Mijn vader heeft hier dertig jaar gewoond, die had het nog nooit gezien. En nu al voor de tweede keer in twee jaar, dat zegt wel iets over de tijd waarin we leven."

Grootste ijsbaan van Nederland

Hij ziet het positief in. "Het is een mooi gezicht. En ze hebben het goed getimed, want volgende week gaat het vriezen. Als dat een beetje doorzet, hebben we hier straks de grootste ijsbaan van Nederland."

"Als het meezit, hebben we hier straks de grootste ijsbaan van Nederland"

De afgelopen dagen zijn er al andere maatregelen genomen, zoals het plaatsen van zandzakken op verschillende plekken.

"Bij alle te nemen maatregelen ligt de prioriteit op het beschermen van woningen en bedrijfsgebouwen", meldde het waterschap eerder al.

Verder draaien gemalen 'op volle toeren' om het water weg te pompen. Het Woudagemaal staat ook aan. Het waterschap verwacht dat het waterpeil tot zondag oploopt, hoe veel er ook gepompt wordt.

Hoogwater in Aldeboarn

De bodem is nu al zo nat, dat die geen extra water meer kan opnemen, meldt het waterschap, en doordat het water in de Waddenzee ook hoog staat, kan er maar 'zeer beperkt' water vanuit Fryslân de zee op stromen.

Nog een paar dagen met buien

Omrop Fryslân-weerman Siebo Mollema verwacht dat er vandaag en vannacht nog buien vallen in Fryslân. Morgen mogelijk ook nog, de dagen daarna lijkt het droog te blijven.

Deel artikel: