Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân

Vegetarisch van de lopende band: Leeuwarder fabriek heeft geen spijt van transformatie

Er werd vier jaar geleden vreemd opgekeken toen vleesbedrijf Vion bekendmaakte de gloednieuwe Leeuwarder slachterij om te bouwen tot een fabriek voor vleesvervangers. Maar intussen levert het aan alle grote supermarkten in ons land.

De fabriek draait goed, vertelt algemeen directeur Willem Cranenbroek. Het bedrijf, dat werkt onder de naam ME-AT, maakt nog altijd deel uit van Vion, een van de grootste vleesverwerkers van ons land.

Daar zien ze nog volop kansen voor de alternatieven voor vlees. Ook nu de groei er op de Nederlandse markt wat uit is.

Export

ME-AT wil geen cijfers geven, maar ziet voor de toekomst vooral voor de export flinke groeikansen. De producten uit de Leeuwarder fabriek gaan nu al naar 17 Europese landen, waarbij met name Duitsland, België en Denemarken belangrijk zijn.

Het bedrijf levert in ons land bijna alles op 'private-label'. Dat wil zeggen dat de naam van de supermarkt zelf op de verpakking staat.

DE ME-AT fabriek

De vleesvervangers zijn de laatste jaren kwalitatief veel beter geworden, vertelt Cranenbroek. "Als je wat er op dit gebied nu wordt gemaakt, vergelijkt met de producten van een paar jaar geleden, dan is de kwaliteit met sprongen vooruitgegaan. Dat verwacht ik voor de komende jaren ook weer."

Het bedrijf wil niet alleen een product maken dat op vlees lijkt en daarna smaakt. Ook moet het een vergelijkbare voedingswaarde hebben, wat betreft vitaminen, mineralen en vezels.

"Stel dat iemand dagelijks onze vleesvervangers eet, dan moet het niet nodig zijn daarnaast nog allerlei voedingssupplementen te gebruiken."

Uitdaging

Met de verwachte groei van de wereldbevolking, wordt het een uitdaging om iedereen van genoeg en gezond eten te voorzien. "Alleen al daarom zullen we op wereldschaal veel vaker dergelijke producten op tafel moeten zetten, als alternatief voor vlees", zo verwacht Cranenbroek.

Vegetarisch gehakt van de lopende band

De Leeuwarder fabriek is nu drie jaar in bedrijf en nog altijd bezig met opschaling. Volgens Cranendonk maken ze daarin grote stappen. Dat kan voorlopig in het gebouw zoals dat er nu staat, maar op de tekentafel liggen ook al de eerste uitbreidingsplannen. Bij de Leeuwarder fabriek werken momenteel zo'n 30 mensen.

Deel artikel: