Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân

Burgemeester over ophef over nieuw azc in Heerenveen: "Het is nog geen gelopen race"

Volgens de nieuwe burgemeester van Heerenveen, Avine Fokkens, is het helemaal nog niet zeker dat er 600 asielzoekers in een nieuw asielzoekerscentrum in Heerenveen komen. Ook de locatie van het azc staat volgens haar nog niet vast.

Fokkens zegt dat in reactie op een brief van de Politie Zuidoost-Fryslân. Die is bezorgd over de plannen voor het nieuwe azc. De gemeente Heerenveen heeft vier locaties op het oog voor een nieuw asielzoekerscentrum. De politie is vooral kritisch over de locatie Heerenveen-West.

"Meer risico's"

In de brief aan de gemeente schrijft de politie dat de locatie Heerenveen-West 'meer risico's met zich meebrengt op het gebied van veiligheid en leefbaarheid'. Daarnaast maakt de politie zich zorgen over het aantal asielzoekers dat in Heerenveen-West zou moeten komen.

Krityk op azc-lokaasje It Hearrenfean

Volgens Fokkens staat er echter nog niets vast. "Het is nog geen gelopen race", zegt ze. "De locatie staat nog niet vast, maar ook het aantal staat nog niet vast." Volgens haar zou het goed kunnen dat er minder asielzoekers komen. "Het zouden er ook 400 of 450 kunnen worden."

Besluit mogelijk in januari

Ook staat het nog niet vast wanneer de gemeente de knoop zal doorhakken over het nieuwe azc. "De aanvankelijke bedoeling was misschien eind december", vertelt Fokkens.
"Maar wellicht wordt het ook nog wel januari. Dat moet nog worden bepaald."

Ze vindt het belangrijk om tijd te nemen voor de ontstane discussie. "Het moet een zorgvuldig proces zijn. Mensen moeten ook het gevoel hebben dat ze worden gehoord en dat hun zorgen serieus worden genomen. Als dat betekent dat we het één of twee maanden later moeten gaan doen, dan doen we dat gewoon."

Deel artikel: