Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân

Natuurinclusief boeren is populair, merkt Land van Ons: “We hebben een wachtlijst”

Natuurinclusief boeren, oftewel: boeren met oog voor de natuur. Coöperatie Land van Ons merkt dat er steeds meer boeren zijn die op deze manier willen werken. Er is zelfs een wachtlijst.

Boer Geert Rozema heeft een boerderij tussen Wijnjewoude en Bakkeveen. Zijn land bestond grotendeels uit grasland, al verbouwde hij er ook wel eens mais.

Rozema deed jaren aan biologische landbouw, maar zette op een gegeven moment land te koop. Toen kwam hij in contact met Land van Ons. "Ik las een artikel in de krant over Land van Ons. Toen dacht ik: dat ligt mij wel."

Natuurinclusief boeren is populair: coöperatie Land van Ons heeft zelf een wachtlijst

Land van Ons heeft de grond van Boer Geert overgekocht, zegt Rozema."Ik ben een natuurmens, dus ik zag het wel zitten om het op deze manier te doen. Het ligt me. Ik las het allemaal en dacht: zij passen wel bij mij", zegt Rozema. "Het heeft wel een jaar geduurd, maar we zijn eruit gekomen. Dat geeft niets."

Rozema heeft liefde voor de natuur. "Je moet ook rekening houden met de dieren. Dan geeft het vee maar wat minder melk. Je was altijd op het randje aan het boeren, maar dat lag mij niet."

Van onderen op

Hij maakt met de coöperatie plannen om zo natuurinclusief mogelijk te boeren, legt Gerrit Elsenga uit. Hij is perceelcoördinator voor Land van Ons bij het perceel Bakkeveen.

"Wij zagen dat de politiek niet tot oplossingen kwam. Dat frustreert. In 2019 is daarom Land van Ons van start gegaan, om te kijken of zij van onderop met de mensen aan natuurinclusieve landbouw kunnen doen."

Geert Rozema en Gerrit Elsenga

De coöperatie wil de biodiversiteit van de grond en het landschap verbeteren. Het land van Geert Rozema is daar erg geschikt voor, zegt Elsenga. "Het was al biologisch, dus met de biodiversiteit zit het al beter dan bij niet-biologische grond. Maar we willen hier stappen zetten: dat het nog meer en nog beter wordt."

Land van Ons gebruikt geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Het wil een renderende landbouw, maar wel hand in hand met de natuur.

Uitbreiden

De dromen van Land van Ons zijn groot. Momenteel werken zo'n 30 boeren met de coöperatie samen, in zo'n 17 projecten door het hele land. Maar dat moeten er nog veel meer worden.

In Fryslân lopen er twee projecten, in totaal zo'n 50 hectare. Bij Bakkeveen Wijnjewoude gaat het om 33,8 hectare en bij Zwagermieden is nog een tweede project van zo'n 16,4 hectare.

Perceelcoördinator Gerrit Elsenga van Land van Ons

"We hebben een wachtlijst", zegt Elsenga. "Een lijst van boeren die zich hebben aangemeld en die graag op die natuurinclusieve manier aan de slag willen. Op dit moment zijn we bezig om in heel Nederland grond te kopen."

  • Omrop Fryslân
  • Omrop Fryslân
  • Omrop Fryslân

De grond die Land van Ons van de boeren koopt, wordt goed in de gaten gehouden. "Wij zien elk jaar hoe de dieren zich ontwikkelen. We meten dan hoe het gaat met de biodiversiteit. Wij hebben wormen, insecten, vlinders, vogels. Aan de hand daarvan kunnen we ook zien of de ingrepen die we doen goed zijn."

Boekweitbijen

Bij boer Rozema staat nu weer boekweit, een gewas dat vroeger ook op zo'n vijf hectare land groeide. Het kwam natuurlijk op, maar Land van Ons heeft het geholpen door een aantal kasten met honingbijen neer te zetten voor de bestuiving. Tijdelijk, zodat het de wilde bijen niet de weg zit.

Uiteindelijk moet er ook weer koolzaad, rogge en tarwe komen op de grond die boer Rozema nu van de coöperatie pacht.

Die bloemetjes, dat is toch prachtig om te zien.

Geert Rozema

Rozema heeft geen spijt van de samenwerking. "Ik heb nog niemand gehad die zei: 'dat had je niet moeten doen'. Het is een bewuste keuze die wij maken en ik ben er echt heel blij mee. Ik wil ook genieten. Die bloemetjes, dat is toch prachtig om te zien. De kievit en de grutto terug, dat vind ik ook belangrijk."

Zaterdag 23 september houdt Land van Ons een open dag op de boerderij van Rozema om belangstellenden meer over het project uit te leggen. Van 13.00 tot 15.00 uur zijn mensen welkom op de boerderij.

Open dag

Rozema verwacht belangstelling voor zijn boerderij. "Ik denk ook wel dat er mensen zijn die zeggen: dat zou toch hartstikke leuk zijn, als wij een stukje grond hebben dat goed beheerd wordt door boer Geert met Land van Ons."

Deel artikel: