Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân

Burgemeester Ameland: Wagenborg neemt besluit over rug van bewoners

Burgemeester Stoel heeft geen begrip voor het argument 'overmacht' dat rederij Wagenborg aanvoert en waarmee de staatsecretaris instemt, om de vaste dienstregeling tijdelijk los te laten.

De situatie is met ingang van dinsdag niet opeens veranderd, zo zegt hij. De geul waarin gevaren wordt, blijft dezelfde. "Wat de afgelopen maand wel kon, is volgende week opeens iets wat onder overmacht valt? Onbegrijpelijk", zegt Stoel.

Waarom nu, zo vlak voor het hoogseizoen

Over de rug van de inwoners, de mensen die op het eiland werken, de eilandgasten en de schoolkinderen wordt hier een punt gemaakt, vindt Stoel. Anders neem je niet vlak voor het hoogseizoen zo'n besluit. Hij weet niet wat er achter dit besluit zit. "Waarom doet men dit?"

We zijn het eens dat er door Rijkswaterstaat goed gebaggerd moet worden, zegt Stoel. De vaargeul moet op de diepte worden gehouden, zoals is afgesproken. "Maar het kan niet zo zijn dat waar de veerboot de afgelopen maand gewoon heeft kunnen varen, dat er dan de volgende maand opeens gezegd wordt: We stoppen ermee. Terwijl de situatie niet anders is dan anders."

Kan ik wel naar een begrafenis?

Minder afvaarten betekent een heleboel onrust, legt Stoel uit. Amelanders vragen hun af of ze wel op tijd bij een begrafenis aan het vaste land kunnen zijn. Kunnen mensen die uit het ziekenhuis ontslagen worden wel terugkomen naar het eiland? Is er wel plek op de boot voor de ambulance? Kunnen badgasten wel boeken?

Wij hebben niks anders om naar de wal te gaan.

Leo Pieter Stoel, burgemeester van Ameland

Veel autoreserveringen worden nu al geannuleerd, volgens Stoel. Als de mensen niet met de auto op de boot kunnen komen, zeggen ze de accommodaties op het eiland ook op. de boekingen zijn al teruggelopen, heeft Stoel van ondernemers gehoord.

De veerboot tussen Ameland en Holwert

Leerlingen vragen zich af of ze wel op tijd op school kunnen komen, kunnen werknemers wel op tijd op hun werk komen? Kortgezegd, de bootverbinding is essentieel. "Wij hebben niks anders om naar de wal te gaan."

"Laagst mogelijke waterstand is uitzonderlijke situatie"

Stoel ziet wel andere mogelijkheden. Het zou veel redelijker zijn om de uitkomsten van het aangekondigde onderzoek af te wachten en dan in overleg met MARIN te zien welke maatregelen echt nodig zijn. Zo wordt op dit moment bijvoorbeeld uitgegaan van de laagst mogelijke waterstand en dat is een uitzonderlijke situatie. "Op basis van die analyse worden algemene conclusies getrokken, zelfs voor dagen als er helemaal geen problemen zijn met de waterstand."

Beroep

De gemeente onderzoekt wat de mogelijkheden zijn van het in hoger beroep gaan. Ze voeren liever geen juridische procedure tegen de minister, zo besluit Stoel.

Deel artikel: