Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân

Deze robot helpt schoonmakers in het ziekenhuis bacteriën te doden

Het is niet de bedoeling dat robot Sam het schoonmaakpersoneel in het Leeuwarder ziekenhuis MCL overbodig maakt, maar als hulp kan-ie ontzettend nuttig zijn. Het apparaat kan volgens de makers 99,9 procent van de ziekteverwekkende bacteriën doden.

De robot lijkt op een soort rechtopstaande tl-buis op een rijdend onderstel. "Het dient als gereedschap voor schoonmaakmedewerkers om een ruimte sneller en veiliger te desinfecteren", vertelt Mark van de Vrede. Hij is medeoprichter van Loop Robots, het bedrijf dat de robot ontwikkeld heeft.

Sam kan ruimtes als verpleegafdelingen of operatiekamers schoonmaken. Dat doet hij ook in de 'bereidingsapotheek', een ruimte waar medicijnen worden gemaakt voor de patiënten. "Het is heel belangrijk dat zo'n ruimte schoon is en vrij is van micro-organismen", legt Van de Vredes collega Per Slycke uit. "Daarom moet die ruimte gedesinfecteerd worden."

Dit is hoe de robot werkt:

Robot Sam kan bijna alle bacteriën in ziekenhuizen doden

Het gebeurt ook in ruimtes waar patiënten hebben gelegen. "De volgende patiënt die er komt te liggen moet zo weinig mogelijk risico lopen om eventuele bacteriën, virussen of schimmels van de vorige patiënt over te nemen."

Dat schoonmaken doet de robot met een heel sterk licht: UVC. "Dat zijn een soort ultravioletlampen", zegt Van de Vrede. "Dat kan het DNA of RNA, het erfelijk materiaal van micro-organismen, kapotschieten. Daardoor kunnen die organismen niet meer vermenigvuldigen en zijn ze direct onschadelijk voor mensen."

Bijna twee uren tijdswinst

De robot kan in ruim tien minuten een ruimte van 30 vierkante meter schoonmaken, volgens Van de Vrede. Een medewerker zou daar in z'n eentje twee uur over doen. "Die zou met een microvezeldoek en een chemisch middel elk oppervlak aanraken om het te desinfecteren."

Het apparaat rijdt door een ruimte om overal het licht te verspreiden. Hij brengt zelf de ruimte in kaart en bedenkt dan hoe hij overal bij kan komen. "Op één accu zou hij ongeveer vijftien van deze ruimtes kunnen desinfecteren. Als-ie dan helemaal leeg is, duurt het ongeveer 2,5 uur om weer helemaal op te laden."

Als we in dezelfde ruimte blijven staan, dan krijgen we lasogen en een verbrande huid.

Mark van de Vrede

Maar een vervanger van het personeel wordt de robot niet, zegt Doreen de Jong. Zij werkt voor de schoonmaakdienstverlening van het MCL. "Mensen zijn ons voornaamste goed", zegt ze. Voordat de robot door een ruimte kan gaan, moeten medewerkers er bijvoorbeeld voor zorgen dat er geen stof of ander vuil meer ligt. "We kunnen dus nooit zonder onze mensen, maar de robot zou een goede ondersteuning zijn."

Dat vereist wel wat zorg en planning, want de medewerkers kunnen niet in dezelfde ruimte als de robot zijn als die eenmaal aanstaat. Het licht is namelijk schadelijk voor mensen. Van de Vrede: "Als we in dezelfde ruimte blijven staan, dan krijgen we lasogen en een verbrande huid. Je wilt er dus niet mee in contact komen."

Het MCL gebruikt de robot nog niet, maar wat De Jong betreft duurt dat niet lang meer. "Het is een heel mooi ding. Innovatie is ook in onze branche belangrijk."

In onder andere het UMCG (Groningen), St. Antonius (Utrecht) en Meander (Amersfoort) wordt de robot al wel ingezet.

Deel artikel: