Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân

Tweede Kamerlid Chris Stoffer (SGP) door BBB voorgedragen als verkenner

Chris Stoffer is door de BBB voorgedragen als verkenner. Dat heeft de Friese BBB-lijsttrekker Abel Kooistra bekendgemaakt in It Polytburo.

Stoffer is sinds 2018 Tweede Kamerlid voor de SGP. Daarvoor zat hij 16 jaar in de gemeenteraad van Nunspeet. Van 2009 tot 2013 zat hij ook in het algemeen bestuur van Waterschap Veluwe.

De BBB was de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. Het is gebruikelijk dat de grootste partij het initiatief neemt bij de gesprekken voor het vormen van een coalitie. Met het aandragen dan Stoffer zet de BBB daarin een eerste stap.

Kooistra vertelt hoe de BBB is uitgekomen bij Stoffer:

Abel Kooistra (BBB) over de keuze van Chris Stoffer als verkenner

"We hebben vandaag een brief naar de andere partijen gestuurd", vertelt Kooistra. "Daarin zeggen we dat we hem hebben voorgesteld. We hopen dat ons voorstel breed gedragen wordt."

Stoffer is geen Fries, maar kent de klappen van de zweep van het platteland wel, volgens Kooistra. "En hij is iemand die boven de partijen staat, iemand die onafhankelijk is."

Prettige samenwerking in Den Haag

Stoffer werd vrijdagochtend benaderd. Hij vertelt dat hij de afgelopen jaren in Den Haag prettig heeft samengewerkt met de BBB. "We hebben in diverse dossiers opgetrokken, bijvoorbeeld met Femke Wiersma. Er is een goede onderlinge verstandhouding."

Het werk als verkenner kent hij ook. Stoffer heeft dat twee keer gedaan in de gemeenteraad van Nunspeet. De Friese politiek kent hij minder goed, maar als medewerker van Rijkswaterstaat heeft Stoffer wel regelmatig te maken gehad met de provinciale politiek in het algemeen.

Het is de bedoeling dat Stoffer komende maandag voor het eerst naar Leeuwarden reist om het proces met Abel Kooistra te bespreken. Waarschijnlijk zal hij daarna de andere partijen ook benaderen.

Lijsttrekker Edou Hamstra van de PvdA, de tweede partij in Provinciale Staten, laat weten dat ze Stoffer een prima keuze vindt. "Het is iemand met ervaring, dat vind ik wel een mooi idee." Haar partij gaat er niet voor liggen, zegt ze.

Deel artikel: