Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân

Boek over verzetsman Piet Oberman: "Een man met vele gezichten"

De voormalige verzetsman Piet Oberman (1908-1962) uit Dokkum heeft sinds vrijdag een eigen biografie. Het boek is geschreven door Hessel de Walle.

Oberman gaf in december 1944 leiding aan de groep die de gevangenis in Leeuwarden overviel om verzetsmensen te bevrijden.

Schrijver Hessel de Walle, onderzocht de afgelopen twee jaar samen met Gerk Koopman, Warner Banga en Marco Oberman de persoon achter Piet Oberman.

In het boek 'Piet Oberman', de man en de mythe, wordt dieper ingegaan op het leven dat Oberman voor, in en na de oorlog leefde. Schrijver de Walle daarover:

"Het was een bijzondere man, met vele gezichten. Het is ook wel een man vol tegenstrijdigheden. Aan de ene kant was het een man die zichzelf was, een 'Einzelgänger'. Aan de andere kant een man die het wel in de gaten had: 'de plicht roept."

RTV NOF was bij de presentatie van het boek over de Dokkumer verzetsman Pier Oberman:

Het boek werd vrijdagmiddag 18 november gepresenteerd in de Brouwerij in Dokkum, onder toeziend oog van tientallen aanwezigen. Op de plek waar nu de Brouwerij zit, was vroeger de houthandel van Oberman. Hij werd door die houthandel in de jaren na de oorlog een man met veel financiële middelen.

Schrijver De Walle is trots op de nieuwe ontdekkingen. "Bijvoorbeeld hoe de Canadezen uiteindelijk richting Dokkum kwamen. Naast de rol van Oberman hierin, gaat het boek ook echt over Dokkum zelf in die tijd."

Deel artikel: