Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân

Transformator van 250.000 kilo zakt door het veen bij Tytsjerk

In de Louwsmarpolder onder Leeuwarden is woensdagavond een grote transformator door het veen gezakt. Het gevaarte van zo'n 250 ton zou in het hoogspanningsstation Louwsmeer bij bij Tytsjerk geplaatst worden.

De transformator was woensdagmiddag met een schip aangekomen in de polder. Hij moest zo'n 500 meter door het land worden vervoerd, voordat hij aankwam bij de doorgaande weg. Halverwege dat eerste stuk ging het mis toen het transport door het veen zakte. De transformator belandde daarbij op de zijkant.

Aan de operatie was meer dan anderhalf jaar aan planning voorafgegaan. Zo is er bodemonderzoek gedaan en zijn er testen uitgevoerd met een vergelijkbaar gewicht.

'Niemand gewond'

Omgevingsmanager Maarten Scholten van netbeheerder TenneT geeft in een eerste reactie aan dat hij nog niet goed weet wat er net is gebeurd. "Het voornaamste is dat er niemand gewond is geraakt. Verder kunnen we nu niks zeggen over de oorzaak, anders dan dat het transport omgevallen is. Hoe dat kon gebeuren, daar moeten we nu onderzoek naar doen. Dit is een enorme klap voor ons allemaal."

  • Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
  • Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar

De oude transformator, van 170 ton, is dinsdag nog weggehaald over hetzelfde pad. "De baan heeft zich toen goed gehouden. Maar dat was het transport van gister."

Of de transformator nog werkt en hoe lang het duurt voordat hij kan worden weggehaald, is nog niet duidelijk.

De transformator was op weg naar een hoogspanningsstation

Deel artikel: