Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân

Aannemer vreest bedreigingen, afval op A7 blijft liggen

Het afval dat afgelopen nacht op de A7 tussen Drachten en Groningen op verschillende plekken is gedumpt, blijft daar voorlopig liggen. De aannemer die de rommel zou opruimen, is bang voor bedreigingen. Dat meldt RTV Noord.

Woensdag waren er al bedreigingen bij vergelijkbare acties in het midden van het land. Dat zorgde er ook voor dat de rommel lang bleef liggen. Volgens Rijkswaterstaat Noord-Nederland heerst er ook angst bij de vaste aannemer waar in het Noorden mee wordt gewerkt.

Daarom wordt er momenteel niets opgeruimd. "We zijn nog op zoek naar een oplossing. Tot die tijd blijft het afval liggen en wordt het verkeer er omheen geleid."

Nog geen verzoek bij Defensie

Het ministerie van Defensie laat weten dat er nog geen verzoek is ingediend om te helpen bij het opruimen van de rommel. Defensie mag dat volgens de wet alleen doen als commerciële partijen daartoe niet in staat zijn, en dat zal na een aanvraag eerst moeten worden afgewogen.

"Als er al een verzoek komt, verwacht ik niet dat Defensie erop in kan gaan", aldus een woordvoerder. Als het gaat om het verwijderen van asbest, kan Defensie sowieso niets betekenen, aangezien zij daar de juiste papieren niet voor heeft.

Ongeluk bij Frieschepalen

Onder andere bij Frieschepalen en Drachtstercompagnie ligt rommel op de weg. Bij Frieschepalen zorgde dat diep in de nacht, toen het nog donker was, ook voor een ongeluk. Daarbij vielen geen gewonden.

De gemeente Opsterland, waar Frieschepalen onder valt, vindt het niet "zinvol" om te reageren op de situatie, zegt een woordvoerder van de loco-burgemeester Libbe de Vries.

De Veiligheidsregio Fryslân laat het ook bij een schriftelijke reactie. "Als Veiligheidsregio Fryslân scharen wij ons achter de verklaringen die andere Veiligheidsregio's gisteren al hebben uitgegeven. Stop met onveilige acties. Onveilige situaties op de wegen waarbij automobilisten en ook het werk van hulpverleners in gevaar komt, keuren wij af."

Rommel op de weg bij Frieschepalen

Naar aanleiding van de protestacties op de snelwegen heeft Rijkswaterstaat een intern crisisberaad in het leven geroepen.

Verder is Rijkswaterstaat van plan de kosten van het opruimen en de schade te verhalen op de veroorzakers. Een woordvoerder geeft wel toe dat dat lastig wordt, zolang het niet duidelijk is om wie het gaat.

Rommel op de weg bij Drachtstercompagnie

Deel artikel: