Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân

Stichting Slach by Warns teleurgesteld over boerenactie zonder toestemming

Stichting Slach by Warns is teleurgesteld: honderden actievoerders organiseerden vorige week woensdag bij het monument op het Rode Klif een bijeenkomst, maar zonder toestemming van de stichting.

De stichting is eigenaar van de grond bij Warns, met de bekende steen waar de tekst 'leaver dea as slaef ' op staat. Op 13 juli was er een grote bijeenkomst met een politiek karakter, er werd onder andere geprotesteerd tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Geen toestemming

Voorzitter Jaap Cuperus van Stichting Slach by Warns is er niet over te spreken. "Er komen ruim 250 mensen op af en er wordt niets tegen je gezegd, terwijl je wel de verantwoordelijkheid hebt over het monument. Ik vind het niet meer dan normaal als zoiets wordt gevraagd."

Cuperus vindt het eigenlijk niet kunnen. Het steekt hem vooral dat er niet is overlegd. "Dan praat je daar in het bestuur over, want je moet het erover hebben. Als er schade aan het monument zou komen, daar heeft niemand iets aan. Er stonden een stel grote vrachtwagens. Je hebt wel met een kwetsbaar monument te maken."

Wij willen een stichting zijn voor heel Fryslân en niet voor een politiek karretje worden gespannen.

Voorzitter Jaap Cuperus van Stichting Slach by Warns

De stichting heeft er moeite mee dat het monument voor allerlei zaken wordt aangewend. Cuperus: "Laat een ding duidelijk zijn: wij willen een stichting zijn voor heel Fryslân en niet voor een politiek karretje gespannen worden."

De stichting distantieert zich van de actie zonder toestemming en kreeg daarin steun van de Jongfryske Mienskip, de Fryske Beweging en de FNP. Het Roode Klif moet een neutraal monument blijven, vinden ze. Maar volgens Cuperus is onze provincie op dit moment een 'broeinest' van verschillende groepen, hij concludeert dat er veel onrust is.

Cuperus is er dezelfde avond nog naartoe geweest. "Ik kreeg de tip van een bestuurslid die er zelf ook wat mee aan was. Het overvalt je, dat is de grootste pest. Ik ben erheen geweest en heb mijn mening duidelijk gezegd. Ik kon wel proeven dat ze dachten: verhip, daar hebben we niet over nagedacht. Ik hoop dat de boodschap goed is overkomen."

"Ik wil niet op deze mensen afgeven, asjeblieft niet", zegt Cuperus wel. "Wij zijn Friezen en moeten samenwerken, maar daar ontbreekt het op dit moment wel eens aan."

Dat het terrein geen openbaar terrein is, zou volgens de voorzitter helder moeten zijn. "Als je je er een beetje in verdiept, moet het duidelijk genoeg zijn. Maar ik kreeg de opmerking: 'Wij willen erheen, dus dan gaan we er ook heen.' Dat heb ik ook gezegd: jongens, ik vind dat wel wat flauw. Communiceer met elkaar."

Deel artikel: