Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân
Aangepast

Stilteprotest tegen Frisian Flag: "Agressie roept alleen maar meer agressie op"

Tegenstanders van de internationale militaire oefening Frisian Flag houden zondag een protestactie. De actievoerders fietsen een tocht van zo'n vijftien kilometer rond de vliegbasis in Leeuwarden. Zij zijn het niet eens met de geluidsoverlast en vervuiling van de vliegbasis.

Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Het protest

"Wat fantastisch dat jullie er allemaal zijn", begint Dirk Kuiken zijn verhaal terwijl hij richting een groepje fietsers loopt. Verkleed in een roze uniform met medaille en baret kijkt Kuiken naar de andere deelnemers. "Dat doet ons allemaal goed natuurlijk."

"Dat militaire gedoe moet voorbij zijn"

De actievoerder stopt even bij zijn eigen fiets. Op een aanhangwagen staat een grote wereldbol te wachten tot de tocht begint. "Dat militaire gedoe moet voorbij zijn. De overlast is te groot voor de omwonenden van de basis, maar ook voor de rest van Fryslân." Zo'n vijftig mensen komen op de actie af en klappen voor de speech van Kuiken.

Kuiken doelt op de militaire oefening Frisian Flag. De komende twee weken houden verschillende toestellen twee keer per dag een missie boven de Noordzee. Frisian Flag bestaat al jaren, maar defensie vindt dat een oefening in tijd van oorlog in Europa extra belangrijk is.

Kuiken is het daar niet mee eens. "Je ziet juist dat de gewone man slachtoffer wordt van oorlog. Als deze tijd iets duidelijk maakt, dan is het wel dat een oorlog nergens op slaat. Agressie roept alleen maar meer agressie op. Dat moet stoppen." Toch lijkt het geen optie meer om in gesprek te gaan vanwege de toenemende spanning.

Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Een spandoek van de actievoerders

Er komen ook andere mensen op de protestactie af. Zij zijn het niet eens met de geluidsoverlast van de F-35. Die protesten leven al langer. "Wij worden er helemaal gek van", zegt Hans van der Meij.

Hij woont op zo'n vijf kilometer van de basis. "We zijn uiteraard wel iets gewend, maar sinds de F-35 de oudere F-16 vervangen heeft, wordt het alleen maar erger. We moeten de ramen steeds sluiten en het zorgt voor stress. Onbewust heeft het een enorme impact. "

Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Stiltetocht tegen Frisian Flag

"Als we de kleinkinderen op bezoek hebben, dan kunnen die amper buiten spelen", zegt een andere man. "Wij zijn besodemieterd door defensie met de metingen. Ze tellen op een manier die veel beter voor hen uitpakt. Dat is niet de realiteit. Er moet een oplossing komen. Ik wil niet zeggen dat de vliegbasis weg moet, maar misschien kunnen ze ergens anders oefenen", zegt de man terwijl hij op zijn fiets springt om de stoet te volgen.

Deel artikel: