Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân
Aangepast

Rode Kruis helpt huishoudens in armoede aan ontbijt

In Fryslân leven 38.000 mensen in armoede. Onder hen zijn 9.000 kinderen. Voor deze kinderen springt het Rode Kruis nu in de bres. Ze zijn met een actie gestart om ontbijt aan huishoudens te geven die dat zelf niet voor elkaar krijgen, zodat de kinderen met een volle maag op school komen.

Ontbijt voor arme huishoudens:

In Leeuwarden is deze actie een paar weken oud en de aanvragen voor zo'n ontbijt stijgen nu al snel. In een klein gebied met twee scholen zijn er in een paar dagen al 164 tassen aangevraagd die een half jaar lang iedere week kunnen worden opgehaald.

"De armoede is groot"

Kitty Smit van het Rode Kruis denkt dat dat de komende tijd alleen maar meer zullen worden. "Dit zijn nog maar twee scholen. Leeuwarden heeft 60 basisscholen. Ik denk dat er nog veel aanvragen bij komen. De armoede is groot."

De hoge inflatie zorgt voor een steeds grotere groep in de maatschappij voor problemen om rond te komen. De inkomsten en uitgaven liggen nog verder uit elkaar dan eerder. De groep mensen die het al moeilijk had, kan nu de eindjes bijna niet meer aan elkaar knopen.

Dat gaat om mensen met een uitkering en lage inkomens. De inflatie maakt die armoede alleen maar groter volgens Smit. "Zo'n tas kost 7 euro. Maar elke euro die het nu meer kost kunnen mensen in armoede niet betalen."

De overhandiging van een ontbijt

Djazeelah is een van de kinderen die ook een tas krijgt en is daar heel dankbaar voor. Nu krijgt ze 's ochtends eten voordat ze naar school gaat. Dat is heel belangrijk voor haar. "Soms is bij ons de kast leeg en hebben we geen eten, we zijn er erg dankbaar voor, we vinden het heel lief van hen."

Djahzeelah is blij met haar tas

Armoede is ook wat directeur Antonio de Ruiter van de Mauritsschool in de Leeuwarder wijk Bilgaard ziet. Volgens hem heeft de helft van de kinderen op zijn school het niet breed. Hij denkt ook dat het erger wordt. "In de dertig jaar dat ik in het onderwijs zit, zie ik niet dat het beter wordt. Er zijn steeds meer gezinnen die hulp nodig hebben.

Mensen hebben last van de inflatie:

Volgens De Ruiter is zo'n actie heel mooi maar niet de oplossing. Ze omarmen het initiatief, maar volgens hem moet de oplossing van een ander niveau komen. "De oplossing moet komen van de politiek." Die oplossing is er echter nog niet. Daarom gaat het Rode Kruis met spoed aan de slag met de tassen vol met ontbijtjes. Ze hopen dat er meer sponsors en donors komen om de actie goed voort te kunnen zetten.

Deel artikel: