Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân
Aangepast

LTS 2.0: scholen in Noardwest-Fryslân stomen leerlingen klaar voor techniek

De LTS komt terug in het noordwesten van de provincie. Twee scholen in Franeker en Sint-Anne willen daarmee met een antwoord komen op de grote vraag aan technisch personeel in het bedrijfsleven.

Bouwbedrijf Lont kan wel nieuw personeel gebruiken:

De CSG Anna Maria van Schurman in Franeker en de Campus Middelsee/CSG Ulbe van Houten in Sint-Anne hebben een nieuwe leerroute Techniek ontwikkeld. Naar eigen zeggen een 2.0-versie van de oude LTS, de Lagere Technische School.

De nieuwe leerroute van scholenkoepel CVO-NWF begint aankomend jaar september. Het belang van de leerlingen blijft voorop staan, zeggen de twee scholen. Maar ook het bedrijfsleven in de regio zou er profijt van moeten hebben.

Leerlingen maken onder andere kennis met3D-printers

"Na hun technische opleiding kunnen de leerlingen doorstromen naar het technische middelbare beroepsonderwijs (mbo) en het bedrijfsleven in de regio", vertellen de directeuren.

De twee scholen bieden vanaf september hetzelfde technische lesprogramma aan in verschillende profielen: bouw, installatie/metaal, groen, ICT. In de lokalen maken de leerlingen onder andere kennis met robots, drones, programmeren en 3D-printers.

Hiermee komen we weer dicht bij de oude LTS, maar dan in een moderne uitvoering.

Harry Hoefakker van het Ulbe van Houten

Na het tweede jaar kiezen de leerlingen voor een profiel dat het beste bij ze past. Volgens Harry Hoefakker van het Ulbe van Houten zijn de leerlingen enthousiast: "Ze vinden het een groot pluspunt dat ze zelf een keuzevak mogen kiezen die bij ze past en waar hun interesse ligt. Hiermee komen we weer dicht bij de oude LTS, maar dan in een moderne uitvoering."

De komende maanden geven beide scholen een hoop aandacht aan de start en de inschrijving voor de nieuwe techniekklassen. Onder andere bij de open dagen en bij het evenement Techniek Tastbaar op 3 maart in Franeker.

Enthousiast bouwbedrijf

Jetze Lont, directeur van het bouwbedrijf Lont in Sint-Annaparochie, kan wel nieuw personeel gebruiken.

"We hebben vijf vacatures openstaan, zoals uitvoerder voor de bouw en wat mensen op kantoor." De vacatures staan niet lang open, "maar het is krap met wat er komt. We zoeken mensen met ambities en verantwoordelijkheden."

Het bedrijf leidt zelf ook mensen op. "Over het algemeen loopt het wel terug bij de bouwopleiding. Dat heeft ook wel te maken met het imago. We hebben te maken met een versnelde wereld, veel leerlingen kiezen voor digitaal."

Meer allround

Met de nieuwe LTS is hij blij. "Ik denk dat we moeten despecialiseren, er zijn allerlei soorten timmermannen, maar nu hebben we meer allround mensen nodig. En dat kunnen ze leren in de praktijk." Op de campus zit een enthousiaste ambassadeur. "Dat werkt als een magneet binnen die school."

Landelijke zijn er zo'n 100.000 openstaande vacatures en dat remt de klimaatambities en woningbouw.

Deel artikel: