Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân
Aangepast

Unieke archeologische schatten uit de Tachtigjarige Oorlog gevonden bij Oldeholtpade

Bij het uitgraven van rivier De Linde bij Oldeholtpade zijn unieke archeologische vondsten gedaan. Het gebied blijkt een ware schatkamer aan spullen uit de Tachtigjarige Oorlog. Van kogels tot messen; er komt van alles boven water.

Archeologische schatten

Bij Oldeholtpade wordt op dit moment druk gewerkt aan een bocht in rivier De Linde. Deze bocht maakte in het verleden onderdeel uit van de rivier. Bij de kanalisatie van de rivier 100 jaar geleden werd de bocht weggehaald. Om De Linde meer ruimte te geven, wordt de bocht nu opnieuw uitgegraven. Bij deze werkzaamheden komen onderzoekers van onderzoeksbureau MUG de meest bijzondere vondsten tegen.

Diverse vijanden

De vondsten vertellen veel over de geschiedenis van het gebied. Zo werd er in het verleden op deze plek fanatiek gevochten tegen diverse vijanden. Maar er worden ook andere spullen gevonden, zoals een kraaltje van barnsteen, dat mogelijk uit de Middeleeuwen komt. Een groot deel van de bocht moet nog worden uitgegraven, dus dat belooft nog wat, zegt archeoloog André Pleszynski van onderzoeksbureau MUG.

  • Lourens Looijenga
  • Lourens Looijenga
  • Lourens Looijenga
  • Lourens Looijenga
  • Lourens Looijenga

Archeoloog Andre Pleszynski is met drie collega's druk bezig met de opgravingen. "We vinden heel veel scheepsinventaris. Heel veel turf ook, houten voorwerpen, vaatwerk, pispotten, papkommen, vuurvangers. En we vinden af en toe ook leren schoenen. We hebben ook twee leren beurzen gevonden, waar vroeger de muntjes in zaten."

Munten en munitie

Maandag werden zeven munten en een gesp gevonden. "We vonden zes duitjes en een oord. Er zat ook een gespje bij. Het zakje is vergaan, maar de munten en de gesp zijn heel mooi bewaard gebleven. Ze zijn omstreeks 1730 gedateerd. Toen sloegen alle provinciën en steden hun eigen munten nog."

Naast munten komt er ook volop munitie boven water. "Hier kan een klein legerkamp zijn geweest, dat bemand was. Wapens die oud waren, werden dan in De Linde gegooid. Hier in de bocht stroomde het water langzamer, waardoor het zich hier heeft verzameld."

Deel artikel: