Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân

Voedselbank-receptenboek: "Lekker eten moet voor iedereen toegankelijk zijn"

Alle klanten van de Voedselbank kunnen de komende weken gratis een kookboek krijgen, waar recepten in staan met ingrediënten die vaak in voedselpakketten zitten. Het kookboek is een initiatief van de Jouster Jaap Jonkers, kandidaat-Tweede Kamerlid voor het CDA. Ook televisiekok Reitse Spanninga schreef mee aan Samen koken we sterker.

Een presentatie van het boek was vrijdagochtend bij de Voedselbank in Lemmer. Maar Jonkers deelt op diverse locaties het boek gratis uit, dat niet alleen is gedrukt, maar ook als e-book verkrijgbaar is.

Voedselpakket-ingrediënten

De recepten in het boek zijn toegeschreven op de inhoud van pakketten van de Voedselbank. "We hebben bij veel Voedselbanken een inventarisatie gemaakt wat er in de pakketten zit en welke ingrediënten er meestal voorkomen. Dat verschilt per regio," legt Jonkers uit. "Reitse hebben we bereid gevonden om te kijken wat we kunnen met de ingrediënten die vaak in Friese pakketten voorkomen. Op die manier zorgen we ervoor dat de recepten maakbaar zijn met de pakketten die wekelijks uitgereikt worden."

Lekker eten, dat is een vorm van geluk. En dat moet je voor iedereen toegankelijk maken.

Televisiekok Reitse Spanninga

Reitse Spanninga zet zich er graag voor in. "Mijn slogan is: lekker eten, dat is een vorm van geluk. En dat moet je voor iedereen toegankelijk maken. Dus dit past mij als een jas. In Joure ben ik ook ambassadeur van de Voedselbank, dus dit is prachtig." Naast Spanninga werkten ook de bekende kok Pierre Wind en studenten mee aan de recepten.

Financiële stress

Eigenlijk is het jammer dat een dergelijk boek nodig is, geeft Jonkers toe. Volgens hem neemt de kloof tussen arm en rijk toe. "Het resultaat daarvan zien we bij de Voedselbanken. De coronacrisis heeft ook niet bijgedragen aan een afname van het aantal mensen dat gebruik maakt van Voedselbanken. Maar tegelijkertijd is dit ook nog maar het topje van de ijsberg. Want er zijn ongelofelijk veel Friezen en Nederlanders die iedere maand moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, maar niet gebruik maken van de diensten van de Voedselbank."

Het nieuwe kookboek is er ook voor de mensen die niet bij de Voedselbank komen, zegt hij. "Want als je financiële stress hebt is het lastig om na te denken wat je op tafel moet zetten. Wij hopen met dit kookboek een creatieve bijdrage te leveren."

Sla-soep met droge wordt

De persoonlijke favoriet van de Jouster is sla-soep met Friese droge worst. "We hebben alle recepten ook getest en geproefd. En je zou deze soep ook kunnen maken met andere bladgroenten, zoals spinazie. Dat is de kracht van dit boek: het geeft tips hoe je met net een kleine variatie aan ingrediënten hetzelfde recept kunt maken."

Deel artikel: