Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Flevoland

Miljoeneninvestering voor beschermen 'onoplettende' zeearenden

Een deel van de turbines van Windpark Zeewolde wordt volgend jaar zomer voorzien van camera's. Dit vogeldetectiesysteem moet botsingen met zeearenden voorkomen. Maar hoe werkt zo'n systeem eigenlijk?

Het aantal zeearenden in de omgeving van het windpark, zoals in de Oostvaardersplassen, neemt flink toe, zegt directeur Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma van Windpark Zeewolde. Vorig jaar februari overleed een zeearend na een botsing met een van de 83 molens in Zeewolde. Daarop werd besloten om na te denken over een detectiesysteem.

Afbeelding ter illustratie


Aan zestien windturbines komt deze zomer een stalen band met meerdere camera's te hangen. Deze acht camera's bekijken de omgeving elk vanuit een andere hoek. Zodra een zeearend voorbij vliegt, worden een of meerdere turbines in de omgeving stilgezet.

De camera's komen op dertig meter hoogte in de turbine te hangen. Hoger ophangen is ingewikkeld en maakt geen verschil, zegt Sieburgh Sjoerdsma. Zeearenden worden gezien op een afstand van 1100 meter. Als de dieren 300 meter of dichterbij zijn, wordt besloten om de wieken van één of meerdere windmolens stil te zetten.

Dat is een ruime marge met de hoogste windmolens in het park. Die zijn maximaal 220 meter hoog

De camera's aan de turbine

De camera's zijn alleen nodig voor de zeearend, zegt Sieburgh Sjoerdsma. "De andere vogels kijken meestal voor zich uit. De zeearend kijkt omlaag op de grond wat-ie wil eten." In het systeem zit ook een toeter. "Dan kunnen we een signaal afgeven maar dat gaan we niet gebruiken. De zeearend hoort de toeter wel maar trekt zich er niks van aan. Het is een schitterend beest, maar ook een beetje eigenwijs."

Het systeem moet in de loop van de tijd slimmer worden omdat er steeds meer beelden worden verzameld. Dan is onderscheid te maken tussen zeearenden en andere vogels. De camera's worden alleen overdag gebruikt, in de nacht kan dat niet. Dan vliegen zeearenden ook niet of nauwelijks.

Windpark vindt kosten gerechtvaardigd


Een oplossing voor ongelukken met zeearenden werd sinds vorig jaar onderzocht. Dat gebeurde met een team van experts. Tot dan toe was er nooit over een detectiesysteem voor Windpark Zeewolde nagedacht. Uit onderzoek bleek toen dat daar de kans op ongelukken met zeearenden minimaal was.

De camera's kosten een paar miljoen euro. Dat komt uit de winst van het windpark en is gerechtvaardigd, zegt Sieburgh Sjoerdsma. Volgens hem is de zeearend een nieuwe gebiedsbewoner geworden. Dan is er een bepaalde maatschappelijke verantwoordelijkheid, aldus de directeur. De directie, het bestuur en aandeelhouders gingen akkoord met de aanschaf van het systeem.

De terugverdientijd van het windpark wordt door de aanschaf van het 'vogeldetectiesysteem' wel langer. Hoeveel langer kan Sieburgh Sjoerdsma niet zeggen.