Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Flevoland

Spot je een roze vlieg? Dit is de reden!

Misschien heb je ze al eens zien vliegen: roze vliegen in de Flevolandse bermen. Het zijn gesteriliseerde vliegen die een uienvliegenplaag onder controle moeten krijgen. Het bedrijf dat de vliegen kweekt is gevestigd in Dronten en gaat uitbreiden.

De uienvlieg is een probleem, omdat de vlieg haar eitjes bij de uienplant legt. De larven die daaruit komen eten het plantje vervolgens op. Dit kan voor veel schade aan het gewas zorgen. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn geen mogelijkheid, daarom worden steriele vliegen ingezet.

Met steriel wordt 'onvruchtbaar' bedoeld. De gekweekte vliegen worden gesteriliseerd met gamma- of röntgenstraling en worden langs uienvelden uitgezet. Daar paren de steriele mannetjes met de wilde vrouwtjes. Die leggen dan wel een eitje maar daar komt geen larve uit en zo wordt de populatie in toom gehouden. Maar op dit moment zijn er niet genoeg gesteriliseerde vliegen om dit overal te doen.

Afbeelding ter illustratie

Miljard roze vliegen niet genoeg


Bedrijf De Groene Vlieg zet op dit moment per jaar een miljard gekweekte, roze én gesteriliseerde uienvliegen uit. Maar om de

onder controle te krijgen, zijn er volgens het bedrijf meer nodig. Daarom gaat De Groene Vlieg de kweek verdubbelen.

Nu worden de poppen van de vlieg nog in Zuid-Holland gekweekt en in België gesteriliseerd, waarna ze naar Flevoland komen. In zogenoemde poppenkasten komen de poppen uit. Het hele proces vindt straks in Dronten plaats.

Roze met een reden

De vliegen zijn roze gekleurd om ze te kunnen onderscheiden van de wilde vlieg. In valgroepen worden vliegen weer gevangen. Dat gebeurt met behulp van witte bekertjes die langs de velden staan. En daar moeten in verhouding steeds minder wilde vliegen en steeds meer roze gesteriliseerde vliegen in terug te vinden zijn.

Afbeelding ter illustratie