Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Flevoland

Almeerse jongeren bijna elf jaar op wachtlijst sociale huurwoning

De wachttijd voor een sociale huurwoning in Almere gaat nog verder oplopen. Volgens wethouder Froukje de Jonge is de wachttijd voor bijvoorbeeld jongeren nu meer dan tien jaar. Daar komen nog vier tot zes maanden bij. Dat heeft volgens haar te maken met de verplichting die de gemeente heeft om eerst urgente woningzoekenden te plaatsen.

Voor Almere komt dat neer op zo'n 150 statushouders die als urgente woningzoeker in aanmerking komen. Voor het resterende deel van 2022 houdt dat in dat zo'n 70 urgente gevallen een woning zoeken. Het Rijk wil daarnaast dat de gemeente een voorschot op 2023 neemt, waardoor er nog 80 gevallen bij komen. "Wij kunnen nu even niet anders dan de woningmarkt toch nog maar op een klein kiertje open zetten", aldus wethouder De Jonge. Andere urgenten, zoals mensen met medische urgentie of gezinnen met jonge kinderen die dreigen dakloos te worden, komen daar nog bij.

"De gewone Almeerse jongere die aan het wachten is op een huis, en eigenlijk al heel lang moet wachten op een huis, moet nu nog langer wachten", vertelt wethouder De Jonge. De gemeente wil daarom op korte termijn 600 tijdelijke sociale huurwoningen bouwen. Ondanks de extra bouw blijft de wachttijd lang voor reguliere woningzoekenden.