Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Flevoland

Meer mensen met depressies en angsten in provincie: "Wachtlijsten lopen op"

Steeds meer mensen hebben een depressie of angsten. Dat blijkt uit cijfers van de Regionale TaskForce Wachttijden GGZ. Mensen lijken in de war te raken van grote gebeurtenissen in de wereld, zoals corona, de hoge energieprijzen of de oorlog in Oekraïne. Het gevolg is dat de -toch al lange- wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg nog verder groeien en dat mensen nog langer moeten wachten op hulp.

"Als je al niet lekker in je vel zit, kun je door dingen die in de wereld gebeuren net dat duwtje krijgen, waardoor je de weg echt kwijtraakt. De angst dat corona weer terugkomt, en dat er weer een lockdown komt, is voor sommigen echt zwaar. Of mensen raken in paniek, omdat ze bang zijn voor de hoge energieprijzen en de daaropvolgende energierekening", vertelt GGZ-hulpverlener Saskia Schurman. Zij is onder meer betrokken bij het project WachtVerzachter, waar mensen die nog wachten op professionele hulp alvast een luisterend oor krijgen.

Complexiteit

"De wachtlijsten in de zorg groeien overigens niet alleen doordat er meer mensen zijn met psychische problemen. Personeelstekort is ook een oorzaak van de toenemende wachttijden. En er is te weinig plek voor mensen met complexere problemen. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die hulp krijgen bij een depressie, maar ook nog verslaafd zijn", zegt Schurman.

bron

De actuele wachttijden voor soorten zorg in Flevoland. De treeknorm is de afgesproken aanvaardbare wachttijd. Je ziet dat deze wachttijd in bijna alle gevallen flink wordt overschreden.

'Heel bang voor corona'

Shay Ilsar uit Almere heeft al zijn hele leven last van angsten en depressies. In sommige periodes gaat het beter. Maar als er grote dingen gebeuren in de wereld, merkt hij dat dit een behoorlijke weerslag op hem heeft. "Ik was heel bang voor corona. Ik woon alleen, dus ik had het doembeeld dat ik ziek zou worden. Dat ik op de grond zou liggen en dat niemand mij zou vinden. Gevolg was dat ik bijna niet meer buiten kwam en niemand binnenliet. Soms zijn de angsten die ik heb reëel, een andere keer helemaal niet. Dat weet ik wel als het goed met mij gaat, maar ik vergeet dat als ik slechtere dagen heb.”
Ilsar heeft ondanks zijn enorme voorzichtigheid wel corona gehad. "Ik had flinke koorts, maar mijn angstbeeld is niet uitgekomen. Ik ben op dit moment niet bang om opnieuw ziek te worden."

Hulpverlener Saskia Schurman vindt het zorgelijk dat de wachtlijsten lang zijn, maar ze denkt in mogelijkheden. "Je moet soms wel 2 jaar wachten op goede hulp. Maar wat doen we in de tussentijd? Als je goed om je heen kijkt, heeft iedereen wel iemand in de omgeving die het wat moeilijker heeft met het leven. Maak dat bespreekbaar. En mijn tip: Vraag eens oprecht hoe het met iemand gaat en luister dan ook echt naar het antwoord."