Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Flevoland

Burgemeester herkent signalen van chantage door cvdK Verbeek

Burgemeester Roger de Groot van Noordoostpolder zegt signalen te hebben gekregen dat raadsleden zich gechanteerd hebben gevoeld door commissaris van de Koning Leen Verbeek. Dat laat hij via zijn woordvoerder weten.

De raadsleden zou zijn voorgehouden dat de lobby voor de Lelylijn in gevaar komt als ze niet meewerken aan de plannen voor een aanmeldcentrum in Bant.

Niet aanwezig

De Groot blijkt op 25 april niet aanwezig te zijn geweest bij de besloten vergadering over het aanmeldcentrum. Daarin werden college en gemeenteraad geïnformeerd over het plan.

De burgemeester ontbrak omdat hij corona had, zegt zijn woordvoerder. De Groot zou wel geluiden hebben vernomen van raadsleden die zich gechanteerd hebben gevoeld. "Hij kan zich de gevoelens van de raad wel voorstellen", aldus zijn woordvoerder.

Lelylijn

Meerdere bronnen bevestigen dinsdag aan Omroep Flevoland dat de manier waarop de gemeenteraad op 25 april werd toegesproken als zeer sturend en dwingend werd ervaren. Vooral de koppeling met de Lelylijn viel slecht.

Het woord 'aanmeldcentrum' werd in de vergadering nog niet genoemd, maar het was wel duidelijk dat er plannen lagen om 'Ter Apel' te hulp te schieten. Wie namens het college bij de vergadering in april aanwezig waren is niet duidelijk, laat de gemeentewoordvoerder weten.