Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Flevoland

Muurschildering op buitenkant stadhuis: 'iedereen een woning'

De muur naast de ingang van het stadhuis in Almere is maandag met verf bespoten. Kunstenaar Jet Leopold wil met haar streetart oproepen tot een rechtvaardiger woningbeleid. De muurschildering is onderdeel van de kunstroute 'Ally Art & Architecture' die komend weekend van start gaat in het centrum van Almere.

Veel mensen kunnen geen woning vinden en de woningen die beschikbaar zijn, vindt Leopold te duur. "Met mijn werk wil ik mensen hierover laten nadenken. Wat vinden ze er zelf van dat er zoveel mensen dakloos zijn." Op de muur heeft ze flatgebouwen geschilderd. Op en tussen de flats staan teksten zoals: 'Wonen is een basisbehoefte die we allen hebben. Daar kan je niet omheen. Wie heeft het recht dit een ander te ontnemen.'

Leopold vindt de muur naast de ingang van het stadhuis een mooie plek voor streetart. Ze heeft ook wel een boodschap voor 'de politiek'. "Je moet wetgeving aanpassen. Er moet sociaal woonbeleid komen zodat iedereen een woning kan vinden. Dat is belangrijker dan enkel bijbouwen."

Hoe reageren voorbijgangers?
De kunstenaar krijgt vooral positieve reacties. "Best handig dat het vlak bij het gemeentehuis staat", zegt een studente. "Dan heeft het meer impact." Maar niet iedereen kan de actie waarderen. "Er zijn een paar naar me toegekomen met de boodschap: ik vind het lelijk", vertelt Leopold lachend. "Dan zeg ik: het is ook niet mooi bedoeld. Het is een werk met een boodschap."