Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Flevoland

BBB wil nog steeds onderzoek naar woningbouw in Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen volbouwen met woningen. Dat is de visie van de BoerBurgerBeweging in de Tweede Kamer, zo liet fractievoorzitter Caroline van der Plas donderdag wederom weten tijdens de Algemene Beschouwingen.

Van der Plas was in debat met demissionair premier Rutte en hekelde de teloorgang van het natuurgebied tussen Almere en Lelystad. "Het is gewoon één grote ellende", aldus Van der Plas. Volgens haar zou onderzocht moeten worden of er tienduizenden huizen gebouwd zouden kunnen worden in de Oostvaardersplassen.

Van der Plas heeft het over de bouw van 50.000 tot 160.000 woningen op 2000 hectare. Rutte adviseerde de BoerBurgerBeweging om het plan als motie in te dienen en er bij de landbouwbegroting over te discussiëren.

Verbazing bij CDA en gedeputeerde Hofstra

"Totaal onrealistisch". Zo reageert fractievoorzitter Johan van Slooten van CDA Flevoland op de visie van BBB. "De Oostvaardersplassen zijn een kwetsbaar natuurgebied dat de Natura 2000-status heeft. Eén gebouw daar neerzetten is dan al vrijwel onmogelijk, laat staan 160.000”, aldus Van Slooten.

Ook gedeputeerde Harold Hofstra is niet te spreken over de visie van BBB. "Een onzinnig plan", noemt hij het op Twitter. Hofstra vraagt zich af of Van der Plas recent nog in het natuurgebied is geweest "Ik nodig haar van harte uit om eens langs te komen en met eigen ogen te zien hoe mooi het is." Volgens de gedeputeerde wordt hard gewerkt om 100.000 woningen te bouwen in Flevoland, maar wel op 'realistische locaties'.