Dit is een nieuwsbericht van
RTV Drenthe

CdK Klijnsma en burgemeester van Emmen hekelen rol minister Faber in asielbeleid

Opnieuw is het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol en ook voor vannacht wordt verwacht dat er niet genoeg plek is voor iedereen. Asielzoekers zouden dus moeten worden overgeplaatst naar andere locaties. Zo schoot de gemeente Stadskanaal gisteravond nog te hulp.

Jetta Klijnsma (PvdA) vertegenwoordigt de commissarissen van de koning aan de zogeheten Regietafel. Aan die tafel overleggen gemeenten, provincies, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het ministerie doorgaans over opvang en integratie van asielzoekers en statushouders. Klijnsma is niet te spreken over de rol die minister Marjolein Faber (PVV) pakt.

Of beter gezegd: niet pakt. Want sinds haar aantreden begin juli heeft Faber nog niet één keer de Landelijke Regietafel Migratie & Integratie bij elkaar geroepen.

Klijnsma mist leiding Faber

"We moeten nu maar eens durven zeggen dat het kabinet, en daarmee dus ook minister Faber, de leiding moet nemen", zegt Klijnsma stellig. "De minister heeft met de Regietafel het instrument om te kijken waar we mensen kwijt kunnen, om ze een veilige plek te bieden. De vorige bewindspersoon, staatssecretaris Eric van der Burg (VVD), deed dat wel. Met elkaar zorgden we er toen voor dat niemand buiten in het gras hoefde te slapen. Deze minister heeft dezelfde opdracht."

Klijnsma weet als geen ander hoe het werkt. Ze was onder meer staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de kabinetten Balkenende IV en Rutte II. Met die ervaring had Klijnsma de start van minister Faber graag anders gezien. "Zorg er tenminste voor dat je de mensen van de Regietafel leert kennen, het liefst meteen op je eerste dag."

Geen hulp uit Nederland

Ondertussen is er nog niets concreet opgelost en blijft het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol. Een woordvoerster van het COA zegt nog niet te kunnen inschatten hoe de situatie vanavond zal zijn. "Dat is ook afhankelijk van hoeveel mensen er vandaag binnenkomen", zegt ze.

Wel blijkt volgens haar uit de planning dat er vandaag weinig mensen doorstromen vanuit Ter Apel naar andere locaties. Op veel hulp van gemeenten elders in het land hoeft Westerwolde alleen niet te rekenen, blijkt uit een rondgang door persbureau ANP. "Als we de spreidingswet uitvoeren, is er geen probleem", concludeert Klijnsma. "Dan worden gemeenten die nu nog niemand opvangen, gedwongen dat alsnog te doen."

Kunnen Drentse gemeenten alsnog bijspringen? "We zitten in Drenthe al boven ons aandeel. Bovendien heb ik nog geen vraag van minister Faber gehad om te handelen", reageert Klijnsma. "Maar ik maak meteen mijn agenda vrij als ze de Regietafel alsnog bijeen wil roepen."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Burgemeester Eric van Oosterhout

Burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen herkent de communicatieve problematiek met Faber die Klijnsma schetst. "We willen de koppen bij elkaar steken, maar de minister slaat er niet op aan", zegt hij. Van Oosterhout laat weten zich ernstig zorgen te maken over het huidige asielbeleid.

Hij dacht juist, met de komst van de spreidingswet, dat de grootste problemen wel achter de rug waren. Iedere gemeente zou vanaf 1 november een deel van de asielzoekers opvangen. "Het asielvraagstuk is bovendien redelijk overzichtelijk", zegt hij. "Als we duizenden Oekraïners kunnen opvangen, moet dat ook met anderen lukken. En die mensen kunnen we best kwijt. Maar de minister heeft geen belang bij de spreidingswet. En daardoor neemt de druk op Ter Apel toe."

Van Oosterhout wil ook niet spreken van een 'asielcrisis'. "Maar als je niks doet, wordt alles een crisis", sneert hij richting minister Faber. Het is voor de Emmer burgermeester gissen naar de beweegredenen achter het handelen van de minister. "Maar ik vermoed een bewuste strategie. Een afschrikmiddel. Zo van: als we niks doen, dan komen de asielzoekers niet meer. Maar we hebben het hier over mensen. Die moeten we humaan opvangen."

Deel artikel: