Dit is een nieuwsbericht van
RTV Drenthe

Zwembad vullen of tuin sproeien gaat mogelijk meer kosten, Vitens onderzoekt prijsverhoging

Waterbedrijf Vitens, dat zes miljoen klanten heeft in Noord- en Oost-Nederland, zit eraan te denken om de prijs voor water te verhogen. Huishoudens die vaak hun tuin sproeien, of in de zomer hun zwembad vullen, moeten mogelijk meer gaan betalen. "Wij kijken hoe we het zogeheten comfortgebruik duurder kunnen maken", zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen De Telegraaf.

Het waterbedrijf loopt tegen de huidige grenzen van de waterwinning aan, terwijl de vraag juist toeneemt. "Voor een huishouden willen we straks een basistarief voor het water dat gebruikt wordt om te koken, drinken, douchen en wc doortrekken. Alles wat er bovenop wordt verbruikt zal duurder worden." Met de verhoging hoopt het drinkwaterbedrijf consumenten bewust te maken van hun watergebruik.

Schaarste wordt groter

Vitens geeft al langer aan dat het nieuwe bronnen nodig heeft om te voldoen aan de stijgende vraag. Zo steeg het waterverbruik de afgelopen vijf jaar met 10 procent bij Vitens. Dat komt door het stijgende bevolkingsaantal en de droge zomers. Het vinden van de nieuwe bronnen blijkt lastig, omdat de provincies nauwelijks vergunningen afgeven voor waterwinning.

Nog geen concrete prijsstijgingen

Concrete verhogingen zijn er nog niet genoemd. Het idee wordt volgende week tijdens de aandeelhoudersvergadering verder besproken. Daarnaast onderzoekt ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de mogelijkheden nog voor verschillende prijzen en verbruik. Het ministerie benadrukt daarbij dat drinkwater voor iedereen betaalbaar moet blijven.

Deel artikel: