Dit is een nieuwsbericht van
RTV Drenthe

Temperaturen duiken onder nul, winterkampeerders in de startblokken

Op vrijdag en zaterdag wordt er nog regen verwacht, maar vanaf zondag duiken de temperaturen weer onder nul. Velen kijken dan reikhalzend uit om op de schaatsen te staan of wachten op een flinke pak sneeuw. Maar de echte avonturiers trotseren de kou, zetten hun tent op en gaan midden in de winter kamperen.

Dit kan bijvoorbeeld op landgoed Mariahoeve bij Papenvoort, waar de kampeerplekken op het natuurkampeerterrein tijdens Oud en Nieuw zo goed als vol stonden. "Het was ontzettend druk, net alsof het hoogseizoen was", vertelt Marloes Sandee van de camping.

Zij ziet dat haar kampeerplaatsen in de winter steeds vaker vol staan. "Ik denk dat het winterkamperen altijd wel populair is geweest. Maar door bijvoorbeeld de bushcrafthype op Tiktok raken mensen toch geïnspireerd. En mensen hebben ook de behoefte om terug te keren naar de natuur."

En met de weersvoorspellingen van volgende week stromingen de boekingen ook weer binnen. "Dat zijn ook echt winterkampeerders die er op wachten en het liefst met een dik pak sneeuw in de tent zitten."

Marloes Sandee ontvangt haar campinggasten midden in de winter

Wollen sokken of warme kruik

Volgens Sandee is de doorsnee winterkampeerder iemand die weet hoe ze zich kunnen voorbereiden tegen de kou. "Mensen die met hun eigen spullen komen nemen bijvoorbeeld een kruik, dikke muts, een extra slaapzak en wollen sokken mee. Een diehard winterkampeerder kan in elke soort tent overnachten." De minder ervaren kampeerders kunnen een tent huren, waarin het iets makkelijker is om het jezelf aangenaam te maken. "Onze eigen tenten zijn voorzien van houtkachels of elektrische kachels."

Wat het kamperen bij de Mariahoeve extra speciaal maakt, is dat het toegestaan is om vuurtjes te stoken. "Daar komen mensen echt op af", legt Sandee uit. Bij de kampeerplekken zijn speciale delen ingericht waar een kampvuur aangestoken kan worden.

Sandee heeft zelf nog niet geprobeerd om in de kou in een tent te overnachten. "Maar ik zie de charme er zeker wel van in. Misschien dat ik morgen wel begin", vertelt ze lachend.

Deel artikel: