Duizenden ijzeren palen worden de grond in gestampt voor het natuurrijke zonnepark bij Assen-Zuid
Dit is een nieuwsbericht van
RTV Drenthe

Palen rammen in de Energietuin Assen-Zuid: 'Trots en blij na jaren voorwerk'

Een zonnepark om in te recreëren, te eten en van te leren. En ook nog eens goed voor de bloemetjes en de bijtjes, kikkers, padden, muizen, vogels en veel meer diersoorten. Intussen krijgen duizenden Asser huishoudens er schone stroom van. Dat alles bij elkaar zijn de ingrediënten van de bijzondere Energietuin die Assen krijgt, en waarvan de aanleg na jaren voorbereiding eindelijk is gestart.

Aan de zuidkant van Assen, op akkers ingeklemd tussen het spoor, de weg Graswijk en het viaduct over de N33, trekt een groepje werklui van ProfiNRG van het ene veld naar het andere. Ze zijn al dagen bezig ijzeren palen machinaal de grond in te stampen. Het zijn de dragers voor de vele duizenden zonnepanelen die in dit gebied komen.

Geen industrie maar zon

Bram Busstra van AsserEnergie, die meer dan zes jaar voorbereiding in het project heeft zitten, kijkt trots en blij naar de verrichtingen in het veld. "Mooi dat het eindelijk van start is, hier hebben we lang op gewacht."

De vijftig hectare boerenland had de gemeente Assen aanvankelijk bestemd als bedrijvenpark. Maar de stad moest aan de slag met de energietransitie, bovendien vlogen toentertijd grote bedrijfskavels ook niet echt de deur uit. Zo is het uiteindelijk gekomen, dat de agrarische grond eerst twintig jaar het domein mag worden van een zonnepark.

Tekst gaat verder onder de foto

De houtwallen blijven met de komst van de energietuin in tact

AsserEnergie ging het avontuur aan. Met als uitkomst de Energietuin, goed voor groene stroom aan zesduizend huishoudens. Het project combineert 37.000 zonnepanelen met een variatie aan planten, bomen, struiken en bloemen, wandelroutes, picknickplekken en uitzichtpunten. En dan komen ere ook nog informatiepanelenover de noodzaak van de overstap naar schone energie.

Zeven zonnekamers

De zonnepanelen komen in zeven 'kamers' in het landschap te liggen, met allemaal een eigen karakter door speciale beplanting. Zo komt er een voedselkamer, dankzij de aanplant van een voedselbos waar de bezoekers fruit kunnen plukken en proeven. De oude houtwallen en bossingels in het gebied blijven in tact. Er komen nog zo'n vierduizend bomen en struiken bij, om de energietuin echt een groen smoel te geven.

Tekst gaat verder onder het kaartje met de indeling van de energietuin

De energietuin krijgt zeven 'kamers' met zonnepanelen met daartussen wandelpaden en natuur

Voor mens en dier

"De energietuin is er straks voor mens én dier", zo benadrukt Jannetje Kolijn, die namens de Natuur- en Milieufederatie Drenthe bij het project zit. "Alles komt hier mooi samen. De opzet is totaal anders dan die enorme lappendekens van alleen maar zonnepanelen achter hekwerk langs de snelweg in Drenthe. Laat de energietuin een voorbeeld zijn van hoe het anders kan, met zon en natuur samen."

Van de vijftig hectare wordt er negentien 'belegd' met zonnepanelen. "Door het natuurrijke concept moesten we als AsserEnergie flink inleveren op het aantal panelen in dit park. Maar de rijkdom aan natuur en het verbeteren van de biodiversiteit, dat maakt het juist zo bijzonder", zegt Busstra van AsserEnergie.

Bekijk de reportage over de aanleg van energietuin, verhaal gaat verder onder de video

Palen slaan voor bijzondere Energietuin bij Assen-Zuid

Drie keer lokaal

Coöperatieve ontwikkelaar BronnenVanOns en Windunie leggen de energietuin aan. AsserEnergie krijgt na oplevering vijftig procent van de aandelen, Windunie bezit de andere helft. "Dit is een zonnepark dat mede-ontwikkeld is door Assenaren, voor Assenaren, en straks voor een belangrijk deel ook van Assenaren. Want inwoners kunnen hierin participeren", aldus Busstra.

AsserEnergie gaat met het project uit van 'drie keer lokaal', zo is afgesproken met de gemeente. Dus lokaal produceren, lokaal stroom consumeren, en de opbrengst lokaal herinvesteren, bijvoorbeeld in duurzaamheid en biodiversiteit. Als alles meezit, volgt deze zomer de ingebruikname van de energietuin.

Bram Busstra en Jannetje Kolijn zijn blij dat de aanleg van de energietuin eindelijk van start is

Deel artikel: