UMCG-neuroloog: 'De toelating van gewasbeschermingsmiddelen deugt niet'
De toelating en toetsing van gewasbeschermingsmiddelen rammelt. "Het deugt niet", zegt UMCG-onderzoeker Teus van Laar in het TV Drenthe-programma De Staat van Drenthe.
In de landbouw, en ook in de bollenteelt, worden gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Voordat ze toegepast mogen worden, worden ze eerst op Europees en daarna op nationaal niveau getest. Maar zowel de manier van testen als de toelating moet op de schop, vindt de neuroloog.
Glyfosaat en Parkinson
Van Laar heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen deze middelen, waaronder glyfosaat, en de ziekte van Parkinson.
"Normaliter krijgt 1 op de 100 mensen Parkinson. Maar als je dat dan specifiek koppelt aan mensen met langdurige blootstelling aan pesticiden, dan zie je dat het met 50 procent stijgt. Dat is dan 1,5 procent. Dat lijkt heel weinig, maar als je dat op nationale schaal bekijkt dan zijn dat heel veel mensen die Parkinson krijgen."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Producenten van beschermingsmiddelen testen zelf
Ander punt is dat het testen van de beschermingsmiddelen op proefdieren nu door producenten zelf wordt gedaan. "Dus het is de slager die zijn eigen vlees keurt. Het CTGB, het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden, is een overheidsinstantie. Die accepteert dat dus blijkbaar. Ik vind dat dat onafhankelijker zou moeten zijn."
Daarnaast wordt de combinatie van middelen niet onderzocht, terwijl in de praktijk wel in cocktails wordt gespoten. "Parkinson is niet een acute ziekte. Als je vandaag de middelen gebruikt dan zie je misschien over 10 jaar Parkinson optreden. Nu wordt er maar op een aantal dieren getest dat kortdurend wordt blootgesteld, en ook worden de effecten op de hersenen niet eens onderzocht," vertelt van Laar.
Verlenging gebruik onkruidverdelger
Afgelopen week werd bekend dat glyfosaat, een omstreden onkruidverdelger, nog zeker tien jaar gebruikt mag worden in de Europese Unie. En ook werd deze week het voorstel om pesticiden te halveren in 2030, weggestemd door het Europees Parlement.
"Onbegrijpelijk", zegt van Laar. "Ik had gehoopt dat de EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, een kortere verlenging zou hebben gegeven, want 10 jaar is wel een hele periode."
En betere en strengere toelating zou ook beter zijn voor de telers, bepleit Van Laar: "Dan kunnen boeren ook beter vertrouwen op de langetermijneffecten en alvast streven naar minder gebruik van pesticiden. Die resultaten zijn dan binnen een paar jaar al zichtbaar, al dat andere gaat wel even duren."
Bekijk de hele uitzending hieronder.