Dit is een nieuwsbericht van
RTV Drenthe

Miljoeneninvestering moet Speelgoedmuseum Roden relevant houden

Een masterplan met een prijskaartje van 4,8 miljoen euro moet het Speelgoedmuseum in Roden de komende jaren relevant houden. Het museum moet met dit geld worden verduurzaamd en opnieuw worden ingericht.

Teruglopende bezoekersaantallen, rode cijfers en een oud pand. Een investering in het museum aan de Brink is broodnodig maar gaat dus veel geld kosten. "We zijn druk bezig fondsen te werven", zegt directeur Jantina van der Broek. "We hopen verder op donaties van inwoners en ondernemers, al hoeft dat niet direct veel te zijn. Ieder tientje helpt om dit museum te behouden voor de toekomst."

Opnieuw inrichten

Vooral de terugloop van het aantal bezoekers baart de directie en de vrijwilligers van het museum zorgen. "Een paar jaar terug waren dat er nog 30.000 per jaar", zegt Van der Broek. "Inmiddels zijn dat er 18.000. We willen naar de 50.000 bezoekers."

Daarvoor is een kwaliteitsimpuls nodig. Of in ieder geval: een herinrichting. Want er valt genoeg te zien in het grootste speelgoedmuseum van Nederland. "We hebben 15.000 stuks speelgoed", schetst Van der Broek, die in januari van dit jaar begon als directeur in Roden. "Maar er is weinig ordening in het museum. We gaan straks alles thematisch inrichten."

Het museum wordt daarbij geholpen door Perspekt Studios, een Haarlems bureau dat ook hielp bij de inrichting van onder meer het Hunebedcentrum in Borger.

Artikel gaat verder onder de impressie

De nieuwe ingang van het museum moet aan de zijkant van het gebouw komen

Groter en meer openbaar

Het Groningse bureau Sax Architecten komt in impressies van het vernieuwde museum met het verleggen van de entree. Die moet aan de zijkant komen te liggen, met een soort 'pad' vanaf de weg.

Het museum wil verder dat een deel altijd openbaar is, zodat het museum meer een 'maatschappelijke functie' krijgt. Een groter depot (dat voor bezoekers openbaar is) en meer kantoorruimte behoren ook tot de wensen. "Er moet verder een plek zijn voor groepen en een plek waar we workshops kunnen geven, of activiteiten kunnen organiseren."

Focus op 'arcade' en gender

Van der Broek wil dat haar museum aan de Brink in Roden meer een plek wordt waar volwassenen komen. "Hier kun je ontdekken wat je vroeger leuk vond, waar je mee speelde. Dat zegt een hoop over een persoon", zegt ze. "Vandaar dat we de naam van Speelgoedmuseum Kinderwereld hebben veranderd naar Speelgoedmuseum Roden. Dit is echt niet alleen voor kinderen."

Op de zolder van het museum is nu een 'arcade' bedacht. Daar moeten moderne spellen komen te staan, waardoor het als een soort gamehal moet aanvoelen. "De laatste jaren heeft speelgoed een gigantische ontwikkeling doorgemaakt. Dat moet terug te zien zijn in het museum."

Daarnaast stelt Perspekt Studios voor om ruimtes in te richten die inspelen op 'genders'. "Dus een ruimte met speelgoed die als typisch jongens- of meisjesachtig wordt gezien. Daarnaast een ruimte waarin dit principe steeds meer wordt losgelaten, zodat je als bezoeker wordt uitgedaagd na te denken over die genderrollen."

Artikel gaat verder onder de impressies

  • Perspekt Studios
  • Perspekt Studios
  • Perspekt Studios
  • Perspekt Studios

Samenwerking

Een goede samenwerking met andere culturele instellingen in Roden is belangrijk voor 'relevantie' van de musea, denkt Van der Broek. In de zogeheten 'Erfgoedkoepel', die grofweg rond de Brink kan worden getrokken, steunen instanties als het Speelgoedmuseum, het Scheepstra Kabinet en Museum Havezate Mensinge elkaar. Dat doen ze door het uitwisselen van kennis en kunde.

Vandaag werd bekend dat Van der Broek, naast haar werk voor het Speelgoedmuseum, óók directeur wordt van Museum Havezate Mensinge. Een logische stap, zei interim-directeur Ed Scherbeyn vandaag bij de bekendmaking. En dat vindt Van der Broek zelf ook. "We verwachten dat we op deze manier van twee musea die soms best wel kwetsbaar zijn, twee sterkere musea kunnen maken."

Van der Broek begint op 1 januari 2024 aan haar dubbelfunctie. Ze zegt eerst met alle medewerkers en vrijwilligers van Mensinge in gesprek te willen, voor ze iets zinnigs kan zeggen over wat er moet veranderen. "Het is niet mijn stijl om daar nu binnen te walsen en direct allerlei dingen te veranderen. Zoiets komt van onderop."

Vergunningstraject-light

Niet alleen de plannen van het Speelgoedmuseum, ook de planning is ambitieus. In februari 2024 moet de werving van sponsoren en fondsen zijn afgerond. In het eerste kwartaal moet er een stedenbouwkundig ontwerp liggen en in de zomer van 2024 een definitief ontwerp. Daarna moet dan rap worden begonnen met de bouw om in het voorjaar van 2025 open te kunnen.

Van der Broek weet dat hiermee een vlot traject wordt geschetst. "Maar we hebben de toezegging van de gemeente Noordenveld dat we in een soort 'vergunningstraject-light' terecht zullen komen."

Miljoeneninvestering moet Speelgoedmuseum Roden relevant houden

Deel artikel: