Dit is een nieuwsbericht van
RTV Drenthe

Wolf doodgeschoten na aanval op schapenboer in Wapse

Een wolf heeft vanochtend een schapenboer in Wapse gebeten. Dat gebeurde rond 7.00 uur, toen de man het dier wilde wegjagen omdat zijn schapen werden aangevallen. De wolf is diezelfde ochtend doodgeschoten.

De boer probeerde de wolf met een hooivork en een schep luid roepend weg te jagen, maar werd toen in zijn arm gebeten. Zijn pezen raakten beschadigd. De man is naar het ziekenhuis gegaan.

'Ingrijpende beslissing'

De gemeente Westerveld heeft na overleg met experts besloten om de wolf af te schieten. "Je moet dan een knoop doorhakken", zegt burgemeester Rikus Jager. "Kun je zo'n wolf vrij laten lopen, of is het risico te groot dat zoiets weer gebeurt? Ik kreeg eensluidende adviezen en was er toen zelf ook wel uit. Er moest iets gebeuren."

Jager is zich ervan bewust dat de keuze om het dier af te laten schieten tot discussie leidt, zeker omdat de wolf Europese bescherming geniet. "Welke beslissing je ook neemt, je weet dat het ingrijpend is", legt hij uit. "Maar het is duidelijk geworden dat deze wolf niet meer thuishoort in de natuur. Veel mensen zullen dit een verkeerde beslissing vinden, maar ook veel vinden dit wel juist."

De schapenboer had overigens een wolfwerend raster. Sporen duiden erop dat de wolf er onderdoor is gekropen. De wolf greep twee schapen en een geit. Na de aanval verschool de wolf zich onder zonnepanelen achter het perceel, die ook binnen het wolfwerend raster stonden.

Reactie gedeputeerde Henk Jumelet

Gedeputeerde Henk Jumelet is gevraagd naar een reactie op het gebeuren in Wapse. Hij zegt daarover: "Dit is een heftig incident. In eerste instantie voor de schapenboer, maar ook voor zijn directe omgeving. Ik hoop dat de schapenboer geen blijvend letsel aan dit incident overhoudt."

BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas laat via Twitter weten dat haar partij Kamervragen gaat stellen.

De wolf is twee uur na de aanval doodgeschoten

Deel artikel: