'Graven, scheppen en zeven': studenten archeologie doen onderzoek bij hunebed D29
In Drenthe hebben we ze veel: hunebedden. Waarvoor die gebruikt werden, dat weten we inmiddels. Maar waar gebruikten de hunebedbouwers het gebied rondom het hunebed voor? Om daar achter te komen doet de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek bij hunebed D29 in Borger.
Het onderzoek rondom het hunebed duurt ongeveer drie weken. Studenten van de opleiding archeologie doen onder leiding van professor dr. Daan Raemaekers onderzoek naar waar het gebied rondom het hunebed in het verleden voor werd gebruikt. Het gebied onder het hunebed wordt niet onderzocht.
Verzameling stenen
"Voor de meeste mensen is het een verzameling stenen, maar een hunebed bestond uit een grafkamer van stenen en daaromheen een zandheuvel. Die heuvels zijn grotendeels weg", vertelt Raemaekers. "Maar wij gaan hier kijken of die bewaard zijn gebleven. Want wij willen graag beter snappen hoe die zandheuvels er vroeger uitzagen."
Het is voor meerdere partijen namelijk belangrijk om te weten of die zandheuvels nog rondom het hunebed liggen. "Als ze hier dus nog wel liggen, is dat voor de gemeente Borger-Odoorn en de Rijksoverheid goed om te weten. Maar ook voor de terreinbeheerder, stichting Het Drentse Landschap, is het van belang. Want dan moet je voorzichtig omgaan met grasmaaien. En ja, als het allemaal weg is, dan kun je dat gewoon met een trekker doen", lacht Raemaekers.
Bekijk in de video hieronder hoe het onderzoek bij D29 in zijn werk gaat.
(Verhaal gaat verder onder de video)
Natuurstenen gevonden
Tot nu toe hebben de studenten alleen nog maar natuurstenen gevonden. "We zijn nog maar net bezig met zeven. We zeven de aarde die we uit de bodem scheppen, om te zien wat er tussen zit", vertelt archeologiestudent Berber Otter.
Zij vindt het vooral spannend om te kijken wat je tegenkomt tussen de aarde. "Je weet van tevoren niet wat je gaat vinden. Je hebt alleen een paar vragen die je beantwoord wil hebben. Ik verwacht niet dat we hier grote dingen gaan vinden, maar eerder delen aardewerk en stenen. Maar ook dat is belangrijk voor het onderzoek."
Raemaekers sluit zich bij zijn student aan. "We gaan hier geen botten vinden van de bouwers, want die zijn niet bewaard gebleven. Maar een archeoloog is snel tevreden, want scherven van aardewerk zijn ook informatief. Tegelijkertijd is dat geen voorpaginanieuws."