Schoollunch bij De Vuurvogel Assen: meer energie bij kinderen, meer betrokkenheid ouders
Van een schoolontbijt hebben de meeste mensen weleens gehoord. Uit onderzoek van het Jeugdeducatiefonds blijkt dat dat voor meerdere scholen praktisch moeilijk haalbaar is. Kindcentrum De Vuurvogel uit Assen doet het anders, met een schoollunch. En dat heeft veel voordelen.
Het aanbieden van een maaltijd op de basisschool heeft een positief effect op de energie en concentratie van leerlingen. Bovendien eten kinderen gezonder en verbetert het aanbieden van een maaltijd de band tussen de ouders en de school. Dat blijkt uit onderzoek van het Jeugdeducatiefonds op basisscholen in heel Nederland.
Uitvoerbaarheid is moeilijk
Uit datzelfde onderzoek blijkt dat scholen de uitvoerbaarheid en organisatie moeilijk vinden. Kindcentrum De Vuurvogel lost dat dus op met de schoollunch, vertelt intern begeleider Maran Odding. "Wij hebben nagedacht over hoe we dit konden organiseren, zodat kinderen toch met een volle maag op school komen. Toen zijn we op het idee lunch gekomen. Dit is namelijk met de ouders een stuk makkelijker te organiseren."
De Vuurvogel doet dat met een vaste club ouders die 's ochtends de kinderen naar school brengen en dan blijven om de broodjes te smeren, vertelt Odding. "Op deze manier kan iedereen gebruik maken van de lunch in de klas en zien de kinderen onderling ook geen onderscheid. Want iedereen mag mee eten, ook de kinderen die wel een trommeltje meenemen van huis. Maar ook die kunnen gerust een broodje van de schoollunch pakken."
Odding vindt wel dat er nog opener gesproken mag worden over dit onderwerp. "Samen lunchen brengt het gesprek wel op gang, maar ik denk nog wel dat daar nog wel een stap te zetten is en het minder taboe mag worden."
Betrokkenheid ouders
Er zit voor het kindcentrum nog een voordeel aan dit project, omdat de ouders meehelpen met smeren verhoogt dat ook de betrokkenheid bij de school, vertelt Fenia Duker, brugfunctionaris. "We hadden weinig ouders binnen de school en dat wilden we graag verhogen. Dit zagen wij als een mooie mogelijkheid. En het werkt ook. Er lopen steeds meer ouders rond in de school en die vinden het ook leuk om betrokken te zijn bij de leerlingen."
Een brugfunctionaris is een persoon die een brug slaat tussen de school, de leerling en het gezin. Deze persoon zorgt ervoor dat kinderen mee kunnen blijven doen en dat ieder kind gelijke kansen heeft. Duker coördineert bij De Vuurvogel onder andere de schoollunch.
'Meer energie'
De school ziet zeker de meerwaarde van dit project in. "De kinderen hebben meer concentratie, meer energie en er is meer saamhorigheid. Door die goed gevulde maag zien wij dit echt als een meerwaarde voor onze school", vertel Duker.
Ook groep 5/6-leerling Kymano merkt de voordelen van de schoollunch. "Ik heb meer energie en daardoor meer lol. Dat was voor de schoollunch wel minder." En in die klas gaan er per dag ongeveer honderd boterhammen doorheen.
Pilot tot het voorjaar
De pilot loopt vanaf oktober 2022 en duurt nog tot het voorjaar. Op dit moment werkt het Jeugdeducatiefonds samen met het Rode Kruis en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan een plan om ook op langere termijn schoolmaaltijden aan te bieden op basis- en middelbare scholen waar dat het hardste nodig is.
Maar bij De Vuurvogel zijn ze er zeker van. Ook als er geen subsidie meer komt gaan ze door met dit project.
RTV Drenthe ging langs bij De Vuurvogel om te kijken hoe de schoollunch wordt voorbereid en uitgedeeld