Dit is een nieuwsbericht van
RTV Drenthe

'Nerds' openen eerste hackerspace van Drenthe

Zelf noemen ze zich 'nerds' en 'prettig gestoord': de creatieve leden van de Hackerspace Drenthe. Dat is een club voor iedereen die gek is van computers, programmeren en technische snufjes. In het Fablab van De Nieuwe Veste in Coevorden zit de eerste hackerspace van deze provincie.

Bijna elke provincie had er al een en Drenthe nu ook. De Hackerspace is een ruimte waar liefhebbers van (computer)techniek samenkomen. Het is een soort club of vereniging.

In plaats van in hun eentje op een zolderkamer, kunnen de hobbytechneuten hier samen bouwen aan projecten of ideeën uitwisselen. Dat kan van alles zijn: van het 3D-printen van letters tot het programmeren van software op de computer. In de Hackerspace kan alles, want de club mag gebruik maken van het Fablab, dat vol staat met apparaten, robots en technisch gereedschap.

'Nerds' openen eerste hackerspace van Drenthe

"De wens voor zo'n clubje met eigen ruimte in Drenthe is er al een tijdje", vertelt Adri Wischmann van Hackerspace Drenthe. "We reizen vanuit Drenthe het hele land door om andere hackerspaces te bezoeken. Iedereen kent elkaar ook, het is een hele sociale club. We zijn aan het zoeken gegaan naar een ruimte in Emmen, omdat veel van ons daar vandaan komen. Dat lukte niet en toen kwam het Fablab in beeld."

Samenwerking

"Dat bleek een gouden samenwerking. Wij hebben heel veel kennis en het Fablab heeft heel veel mooie apparatuur. Op die manier hebben we een samenwerking tussen het Fablab, De Nieuwe Veste en de Hackerspace kunnen opzetten", legt Wischmann uit.

De Hackerspace bestaat uit een loungegedeelte met banken, een barretje, maar ook werkplekken voor computeraars. Het Fablab wordt gebruikt als werkplaats, aangezien daar de 3D-printers, lasersnijders, robotarmen en alle andere technische apparaten staan.

De term 'hackers' heeft soms een negatieve lading, aangezien hackers in belangrijke digitale systemen inbreken. Dat is niet de bedoeling van de leden van Hackerspace. "Hackers zijn in onze ogen mensen die buiten de lijntjes kleuren, van twee krukjes een fiets kunnen maken of van een maaimachine een veegmachine. Hackers zijn mensen die alles uit elkaar halen, maar het ook weer in elkaar zetten."

Iedereen die nieuwsgierig is naar de Hackerspace, kan er op de zaterdagen en de woensdagavonden terecht.

Deel artikel: