Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Brabant
Aangepast

Farmers Defence Force wil nieuwe acties: 'Stikstofplan is helemaal mis'

Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever heeft nieuwe acties aangekondigd na het plan van het kabinet om het stikstofadvies van Johan Remkes over te nemen. "Het is helemaal mis", zegt Van den Oever. De boeren gaan volgens hem 'weer ouderwets gas geven, reken daar maar op', zegt hij in een vlog op YouTube. Wanneer en wat voor acties, weet de boerenactiegroep nog niet.

Van den Oever vindt dat de ministers niet naar de boeren geluisterd hebben. Hij zegt dat de boeren niet betutteld willen worden. "De overheid dringt veel te veel op binnen het bedrijf", zegt Van Keimpema daarover. Het gaat met name om de plannen over hoe het land in te delen ('zonering'). Volgens de plannen moeten provincies regionale kaarten maken die aangeven waar bepaalde takken van landbouw geschikter zijn. Bedrijven zouden dan, op termijn, verplaatst moeten worden. "Dit is voor ons een rode lijn", zegt FDF-woordvoerder Sieta van Keimpema.

Landbouwminister

In de plannen van landbouwminister Piet Adema en stikstofminister Christianne van der Wal staat verder dat ze afspraken met agrariërs vast gaan leggen in een landbouwakkoord. Daarnaast ligt de focus op 'melders', boerenbedrijven die op dit moment buiten hun eigen schuld niet de juiste stikstofvergunning hebben. Dat laatste is volgens Van den Oever het enige goede plan van de ministers.

Het kabinet vindt het belangrijk dat de boeren zich weer gewaardeerd voelen. De bedoeling is om het vertrouwen te herstellen. Boerenactiegroep Agractie vindt deze intenties goed en wil dat ze omgezet worden in daden. Dat schrijft voorman Bart Kemp vrijdag.

Stikstofuitstoters

Om binnen een jaar een einde te maken aan de uitstoot van de vijf- tot zeshonderd meest vervuilende stikstofuitstoters, noemen de ministers ambitieus. Ze willen voor een 'gefaseerde aanpak' gaan. Agractie benadrukt wederom dat de groep er niet mee akkoord gaat als boeren onvrijwillig worden uitgekocht.

Deel artikel: