Dit is een nieuwsbericht van
Omroep West

'Eindbaas' Piet S. gaf leiding aan een wereldwijde drugsorganisatie

Veteraan in het criminele circuit Piet S. (64) uit Voorburg gaf leiding aan een wereldwijde organisatie die op grote schaal handelde in cocaïne, denkt het Openbaar Ministerie (OM) 'We zien in Piet S. een eindbaas', zei de officier van justitie vrijdag tijdens een eerste inleidende zitting tegen S. De Voorburger was lange tijd ongrijpbaar maar kon uiteindelijk aangehouden worden mede dankzij berichten van de gekraakte telefoondienst Encrochat.

Justitie startte eind 2016 het onderzoek, met de naam Taxus, naar S. Hij zou aan het hoofd staan van een groot internationaal netwerk dat zich bezig zou houden met drugshandel via Spaanse havens vanuit Zuid-Amerika. De Voorburger bleek lastig te onderzoeken. Justitie spreekt van een vaste gedisciplineerde kern rondom S. 'Waarbij hij aan de touwtjes trok'. Daarbij had hij geen vaste verblijfplaats en geen vaste patronen, volgens het OM.

Hoewel S. op papier geen inkomsten had, reed hij in dure auto's, reisde naar Dubai, Zuid-Amerika, verbleef in luxe hotels en droeg dure horloges. Ook woonde S. een gedeelte van het jaar in Spanje waar hij zich veilig waande. Juist in dat land liep sinds 2018 een onderzoek naar hem en zijn organisatie.

Wie is Piet S.? De Voorburger met de bijnaam 'De Dikke' loopt al 40 jaar mee in het criminele circuit. Hij werd eerder veroordeeld voor handel in hasj en XTC. Ook werd hij in verband gebracht met andere grote namen als Cor van Hout en Sam Klepper. Justitie beschrijft S. als een man 'waar door andere criminelen serieus rekening mee gehouden moest worden'.

Familie

Justitie denkt ook dat familieleden van S. een rol speelden in de organisatie. Zo zijn een achterneef van S. en zoon Freddy ook verdacht in deze zaak. 'Goed bijvoorbeeld doet goed volgen', concludeerde de officier van justitie.

Volgens het OM runt Freddy S. een illegale goksite en wordt hij ook genoemd in relatie tot verschillende drugslijnen. 'Minder dan zijn vader, maar hij leeft er goed van', aldus de officier. De advocaat van S. noemde bewijs voor de aanklachten nogal 'vaag'. Ook zou zijn vader Piet, volgens de raadsman hebben gezegd: 'Freddy houdt helemaal niet van de handel.'

Grote actie

Op 16 september leidde de gezamenlijke onderzoeken van Nederland en Spanje tot grote gecoördineerde acties in Nederland, Spanje, België, Hongarije en Slowakije. Daarbij werden drugs, grote geldbedragen en vuurwapens in beslag genomen. In totaal werden achttien personen aangehouden, drie in Spanje. Vrijdag staan twaalf van hen op zitting, twee anderen zijn inmiddels op vrije voeten.

Inval in Den Haag in groot internationaal drugsonderzoek

Belangrijk bewijs voor het OM zijn de gekraakte berichten van de dienst Encrochat, een beveiligde berichtendienst via speciale telefoons. 'De organisatie waande zich veilig achter de muur van Encrochat, maar die muur werd gesloopt', zei de officier van justitie. Het OM is nog bezig om al de berichten te onderzoeken en sluit daarom nieuwe aanhoudingen niet uit. Advocaten zullen betwisten of de berichten überhaupt gebruikt mogen worden.

S. niet aanwezig

Naast handel in drugs wordt S. ook verdacht van witwassen, corruptie, bedreiging en het leiden van een criminele organisatie. Piet S. was vrijdag zelf niet aanwezig, ook zijn advocaten lieten verstek gaan. S. zit vast in Rotterdam, hij blijft in de cel tot de volgende zitting over drie maanden op 15 maart.

Deel artikel: