Bij Tata is het geld op: glazenwasser in de ban, verbod op filterkoffie en amper gebak
De bezuinigingen bij Tata Steel hebben nu ook invloed op de werknemers. Dat blijkt uit interne memo's in handen van NH. Zo moeten werknemers zelf betalen voor maaltijden tijdens overwerk, wordt er bespaard op filterkoffie en krijgt Tata-personeel alleen nog bloemen bij pensioen.
"We mogen geen filterkoffie meer bestellen. Zo erg is dus de situatie bij Tata", aldus een bezorgde manager, die er al werkte toen het bedrijf nog Hoogovens heette. "Als ik nu wat wil bestellen voor de werkvloer, heb ik daarvoor toestemming van de directie van nodig. En dan moet je echt denken aan, letterlijk, álles."
Traditioneel kerstpakket al jaren geleden geschrapt
Het personeel bij Tata moet het sinds 2019 al doen zonder het traditionele kerstpakket. Daar zijn ze inmiddels wel aan gewend geraakt. De afgelopen twee jaar mocht er overigens wel online een cadeautje worden uitgezocht.
Nu zijn er door de directie nieuwe maatregelen uitgevaardigd. Die zijn in twee delen door de directie uitgeserveerd en komen rauwer op het dak.
Werknemers trokken bij NH aan de bel en spraken hun zorgen uit. Onderstaande lijst gaf inzicht in hoe slecht het bedrijf er écht voorstaat, zeiden zij. Een kleine greep:
Vanuit de afdeling facility management volgde óók nog een memo. Hier stond onder andere:
Tata heeft het bestaan van de memo's bevestigd aan NH en zegt er bij: "We kijken dwars door de organisatie heen om extra kosten te besparen, waarbij de productie van ons staal en het verkopen van ons staal buiten schot blijft. Daar gaan we niet op besparen, uiteraard ook niet op onze lopende milieu-verbetermaatregelen."
Bezuiniging na bezuiniging
De lijst hierboven zijn niet de enige bezuinigingen die het bedrijf doorvoert. NH onthulde vorige week al hoe er bespaard wordt op het jaarlijkse schaaktoernooi dat in januari plaatsvindt.
In september kondigde Tata al diverse besparingsmaatregelen aan, zoals het tijdelijk niet invullen van vacatures, het uitstellen van opleidingen en trainingen, en het beperken van dienstreizen tot strikt noodzakelijke gevallen. Nu vraagt de directie ook gewone werknemers om mee te denken, bijvoorbeeld door vakantiedagen op te nemen tussen kerst en oud en nieuw. Dit verlaagt het totale verlofsaldo en bespaart Tata geld.
Dreigen er gedwongen ontslagen?
Een woordvoerder van Tata Steel laat weten dat het bedrijf niet ingaat op geruchten over ontslagen en geen tussentijdse financiële cijfers of details bekendmaakt. "Daar hebben we het jaar door onze vaste momenten voor", aldus de woordvoerder.
Op de vraag of er gevaar dreigt dat de salarissen op korte termijn, bijvoorbeeld in het eerste kwartaal van 2025, niet meer kunnen worden uitbetaald, reageert de woordvoerder: "Wij zijn van mening dat we over voldoende liquiditeit beschikken. Salarissen kunnen dus gewoon uitgekeerd worden."
Wat betreft de mogelijkheid van gedwongen ontslagen in dezelfde periode geeft het bedrijf aan dat dit momenteel niet aan de orde is. "Weet bovendien dat we eind 2023 een banenreductie hebben aangekondigd, waarbij het oorspronkelijke aantal van 800 inmiddels is gereduceerd naar circa 600," verklaart de woordvoerder.