Geen nationaal park maar windmolens naast Nijmegen: 'Gaat alle burgers geld kosten'
Slagschaduw, geluidsoverlast door elf windmolens formaatje Eiffeltoren in je achtertuin. Onze Duitse oosterburen stemden voor en daarom wordt dat de realiteit voor vooral inwoners aan de Gelderse grens. Het gaat ze hun prachtige uitzicht én veel geld kosten. "Mensen zijn gek geworden."
Windmolens mogen dichterbij de Nederlandse grens worden gezet nadat Duitsland haar milieuregels versoepelde in 2022. Na jaren van protest komen de gevreesde elf windmolens van het formaat Eiffeltoren tussen de bomen van natuurgebied Het Reichswald - pal naast de Gelderse grens - er daarom nu hoogstwaarschijnlijk toch.
265.000 Duitsers braken woensdag hun hoofd over de vraag of het bos wel of geen nationaal park moest worden. Bij genoeg stemmen vóór het nationaal park, was Kreis Kleve verplicht om het 51 vierkante kilometer grote woud voor te dragen als tweede nationaal park van de deelstaat, naast de Eifel. En die stemmen zijn zondag geteld.
In een beschermd natuurgebied mogen géén windmolens worden geplaatst. Een stem voor het park, is daarmee dus een stem tegen de komst van de windreuzen met tiphoogte van 270 meter. Maar meer Duitsers stemden tegen het nationaal park dan vóór. Een nipte meerderheid van 52.7 procent, blijkt zondagavond.
'Gaat alle burgers geld kosten'
Nu het bos geen nationaal park wordt, staat het windmolenpark weer op de agenda van het Duitse energiebedrijf ABO Energy. Het geld dat die windmolens moet opleveren, kan ook de deelstaat heel goed gebruiken. Het staatsbosbedrijf Wald und Holz staat er beroerd voor. Windenergie uit het Reichswald zou een miljoenentekort kunnen oplossen.
Maar in Gelderland gaan de windmolens vooral geld kosten. “Die windmolens, dat zijn gigantische dingen. Het bos wordt industrie. Doodzonde van het gebied en het gaat ten koste van het aantal overnachtingen”, zegt Erik de Gans namens meer dan 130 ondernemers die samen een vuist maken en hun beklag doen bij de Duitse overheid namens de Stichting Toerisme en Recreatie Groesbeek.
“We hebben zo’n 500.000 overnachtingen per jaar. Het een serieuze economische factor voor toerisme en recreatie en gaat alle Nederlanders geld kosten. Niet alleen bij de ondernemer, maar ook bij de overheid. En dus ons allemaal.”
Nazi-vergelijkingen en bedreigingen
En niet alleen Gelderse burgers maken zich zorgen. Ook de Duitse burgers zijn onderling tot op het bot verdeeld over de kwestie, evenals de politici. Voor- en tegenstanders maakten ruzie: vernield campagnemateriaal, online scheldkanonnades, debatten waarbij politie-inzet nodig was, nazi-vergelijkingen, bedreigingen en zelfs lek gestoken banden, melden Duitse media.
Toch is met de uitslag van het referendum de kous niet helemaal af. Tussen Den Haag en Berlijn is nog overleg over de plannen langs de grens. Voor provincie Gelderland gaat dat niet snel genoeg. Daarom schakelde Gelderland een advocaat in tegen de komst van de Duitse windmolens langs de grens met Gelderland.
Hek van de dam
Vooralsnog zijn er voornemens voor elf van die windreuzen, maar er circuleren al plannen voor tientallen turbines meer. Nagenoeg het halve Reichswald lijkt in aanmerking te komen voor een windpark dat de horizon aan de Gelderse kant van de grens voor decennia zal domineren.
“Mensen zijn gek geworden. We weten uit het verleden dat als er eenmaal windmolens staan, je de nieuwe niet meer kunt tegenhouden”, stelt Henny Brinkhof van de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek. Hij werkt nauw samen met Duitse natuurbeschermers en hamert er al jaren op dat het Reichswald tjokvol zit met beschermde diersoorten.
'Vogels in tweeën gehakt'
“Vogels zoals buizerd en merels, maar ook vleermuizen vliegen vaak tegen windmolens aan. Dat betekent vaak hun dood”, weet ook dierecoloog aan de Wageningen Universiteit, Ralph Buij. Vogels worden in tweeën gehakt, verliezen vleugels om vervolgens dood neer te vallen onderaan de voet van de windmolens.
In het Duitse bos broeden veel kwetsbare roofvogels, zoals de beschermde, grote oehoe en de wespendief. Nu is de toekomst van deze dierenfamilies in het Reichswald onzeker. De keuze om de windmolens middenin het bos te plaatsen, begrijpt Buij dan ook niet.