Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Utrechtse roeiclubs snakken naar baan zonder 'rosésloepjes' en zwemmers, maar komt die er wel?

Voor Utrechtse roeiclubs is het al jaren te druk op het Merwedekanaal. Een baan in polder Rijnenburg moet uitkomst brengen. Maar komt die er wel? De vrees is dat toegangswegen naar windmolens in hetzelfde gebied roet in het eten kunnen gooien. Gemeenteraadsfracties trekken aan de bel, vanavond is er een raadscommissiedebat.

Op de Olympische Spelen in Parijs werden nog medailles behaald, maar er zijn twijfels of Utrecht toppers kan blijven leveren. De situatie voor roeiers op het Merwedekanaal verslechtert in hoog tempo, zeggen de clubs Orca, Triton en Viking. "Rosésloepen" en steeds meer openwaterzwemmers belemmeren de trainingen. Ook komen er weer twee bruggen bij in de nieuwe wijk Merwede.

Roeiers moeten geregeld in de ankers of gaan zelfs naar België om te trainen

Anne de Lange, Stichting Watersportbaan Midden-Nederland

"Roeiers moeten geregeld in de ankers of gaan zelfs naar België om te trainen. Zo word je op den duur minder aantrekkelijk voor de toppers", zegt Anne de Lange, voorzitter van Stichting Watersportbaan Midden-Nederland en initiatiefnemer van Roeiclub Rijnenburg.

Hij maakt zich al decennia sterk voor een ronde roeibaan in het noorden van de toekomstige bouwlocatie polder Rijnenburg. "In de jaren zestig speelde het tekort aan roeiwater ook al. Toen was er een plan op de Uithof dat niet doorging. En inmiddels zijn er al 3.000 roeiers in Utrecht."

Naast het Merwedekanaal wordt geroeid op de Vecht door VRV, maar voor de grote clubs is het daar te smal en te bochtig. Naast polder Rijnenburg is wel gekeken naar Vianen als trainingslocatie, maar dat is een uur fietsen en onder de Utrechtse roeiers is er geen draagvlak. Een baan in polder Rijnenburg is dé oplossing, volgens de clubs en Stichting Watersportbaan Midden-Nederland. Uit onderzoek door Bureau Buiten blijkt het ook technisch en financieel haalbaar, maar er zijn nog wel wat hobbels te nemen.

De geplande roeibaan in polder Rijnenburg.

'Roeireservaat Rijnenburg'

De verkenning van een 'roeireservaat' in polder Rijnenburg verloopt op zich volgens plan, vertelt De Lange. "We gaan in januari in gesprek met de gemeente. Het wordt het jaar van de waarheid."

Toch zijn er wel zaken die zorgen baren, want roeien is maar een klein onderdeel van de plannen voor Rijnenburg. Voor de beoogde nieuwbouwwijk is een tramlijn (Merwedelijn) nodig, er is een enorme waterberging gepland om overstromingen tegen gaan en er komen windmolens in de polder.

Vooral dat laatste zit de roeiers niet lekker. Niet dat ze tegen windmolens zijn, maar er zijn toegangswegen met dijken voor nodig en die doorkruisen de ingetekende roeibaan. "Het transport van die gigantische wieken wordt nog wat", zegt De Lange. "Dat lukt niet met platen in het weiland, want er zijn forse diepladers nodig."

Dure bruggen

Als de geplande toegangswegen naar de winmolens er komen, zullen dure bruggen gebouwd moeten worden om de aanleg van de roeibaan mogelijk te maken, stellen Student & Starter, D66, PvdA en het CDA aan de vooravond van een raadsdebat over polder Rijnenburg. "Dit jaagt de samenleving onnodig op kosten, terwijl er slimmere routes voor de onderhoudswegen mogelijk zijn." De raadsfracties willen daarover vanavond in gesprek met het college.

"Wij hopen te horen dat het college de urgentie erkent en bereid is concrete stappen te zetten", zegt raadslid Ruben Snijder van Student & Starter. "Ook omdat het roeirondje extra voordelen biedt, zoals waterberging, recreatie en hittestressbestrijding. We waarderen de samenwerking tussen de gemeente en de roeiers, maar merken dat roeiwater in Rijnenburg nog geen zekerheid is."

Ook De Lange ziet de windmolenwegen als potentieel struikelblok. "We zitten in de wachtkamer, maar we snappen dat woningen en duurzame energie belangrijker zijn dan roeien."

Toch houdt hij hoop dat Utrecht blijft inzien dat de sport onlosmakelijk is verbonden met de stad. "Als de fanatiekelingen vertrekken, verdwijnt het cement uit de verenigingen. Maar het gaat niet alleen om topsport, we zijn ook gewoon een heel grote sportaanbieder voor jongeren in Utrecht. En het sociale aspect, ergens bij horen; dat is zó belangrijk voor het geestelijk welzijn van deze doelgroep."

Unieke kans, maar complexe puzzel

Student & Starter beaamt dit. "Het is extra belangrijk omdat roeien een historische en succesvolle sport is in Utrecht. Verenigingen zoals Triton, Orca en Viking hebben een rijke traditie en boeken indrukwekkende resultaten, ondanks beperkte ruimte. Dat benadrukt het belang van investeren in een duurzame oplossing. Rijnenburg biedt een unieke kans."

De gemeente ziet ook de wenselijkheid van extra roeiwater, maar spreekt van "een complexe puzzel". Wethouder Eelco Eerenberg laat wel weten dat het nog te vroeg om al te gaan kijken naar andere locaties dan Rijnenburg. Ook schrijft hij in antwoorden aan de raadsleden dat rekening zal worden gehouden met de toegangswegen in het deel waar de roeibaan moet komen.

Wordt vervolgd dus, vanavond tijdens het debat over polder Rijnenburg.

Deel artikel: