Boer legt dode schapen langs de weg: 'Wolf bedankt'
Het is druk, vrijdagochtend langs de Garderenseweg in Speuld. Boer René van Deuveren legde daar zijn dode schapen open en bloot langs de weg en timmerde op de boom een protestbord met de tekst 'Wolf bedankt'.
Een bezorgde buurtbewoner loopt voorbij de dode dieren. Het is Willem Mouw. "Goed dat ze er een bord bij hebben gehangen, dan kan iedereen het zien. Laat het maar horen", zegt hij.
In de nacht van woensdag op donderdag werden vijf schapen in het weiland van Van Deuveren doodgebeten. Of het inderdaad een wolf was die zijn schapen doodde, valt tot de uitslag van het DNA-onderzoek nog niet met zekerheid te zeggen. Tot die tijd spreken de instanties van een vermoedelijke wolvenaanval. Maar Van Deuveren heeft geen twijfel: "Een van de schapen had geen voorpoten meer. Dat doet een hond echt niet. Dit was een wolf, honderd procent zeker."
'Wolvenknuffelaars'
Ook Hans Huisman komt polshoogte nemen. Hij woont vlakbij het weiland en steunt de actie van Van Deuveren. "Nu komt er wat reuring. Hopelijk zien de wolvenknuffelaars nu ook wat er gebeurt. Laat de mensen maar foto's maken en die verspreiden, dan kan iedereen zien wat er gebeurt op het platteland."
Ondertussen parkeert nog een cameraploeg in de berm. Van de commotie krijgt boer Van Deuveren zelf niet veel mee. "Ik ben gewoon naar het werk gegaan, om het gedoe een beetje te ontlopen. Maar de buurman stuurt me foto's door van mensen die stoppen en gaan kijken. En er staan ook auto's van zo ongeveer alle media langs de weg. Hoe meer hoe beter, dat was ook de bedoeling."
Net nieuw wolfwerend raster
Vorig jaar verloor Van Deuveren zijn schapen al eens door een wolvenaanval. Toen was de omheining niet in orde, geeft hij toe. "Maar dit keer stond er een wolfwerend raster van 1.30 meter hoog, vierduizend euro. Het stond er net vijf weken. De wolf is er gewoon weer overheen gesprongen."
Na de vorige aanval kreeg hij van buurtbewoners de wind van voren. "Vooral van mensen die zelf geen vee hebben, maar wel een grote mond. Daarom dacht ik: nu leg ik ze gewoon langs de weg. Om te laten zien dat ik er alles aan heb gedaan, en dat het zo echt niet langer kan."
Schrikken
Veel passanten reageren verbaasd en maken inderdaad foto's, ziet een verslaggever van Omroep Gelderland. Totdat de dieren worden opgehaald, later vandaag, zal dat wel zo blijven.
Ook Henk Stijkel rijdt langs en stopt. "Het is confronterend wat je hier ziet. Natuurlijk, het is de natuur. Maar dit doet zeer." Hij snapt dat Van Deuveren de schapen langs de weg heeft gelegd. "Een boer moet hier radeloos van worden, dat is heel logisch."
De gemeente Ermelo noemt de situatie voor voorbijgangers 'zeer confronterend'. Dat sommige mensen schrikken, deert Van Deuveren niet. "Ook die mensen moeten weten dat het zo gaat."
Wet overtreden
Volgens de wet mogen dode dieren niet onbedekt langs de weg worden gelegd. Die regels worden gehandhaafd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Of het Van Deuveren op een boete komt te staan, kan de NVWA nog niet zeggen.
De politie geeft aan op de hoogte te zijn en contact te hebben gehad met de boer, maar laten de zaak verder rusten.
De gemeente snapt dat de gebeurtenissen grote impact hebben op de schapenhouder en begrijpt zijn emotie. Omdat de schapen vandaag worden weggehaald, onderneemt de gemeente geen verdere actie.
'Minachting naar mensen op platteland'
Er komen bij Van Deuveren waarschijnlijk geen nieuwe schapen meer. Buurtbewoner Huisman grijpt de gebeurtenissen aan om zijn punt te maken. "Het is wachten tot er iemand gepakt wordt, een mens of een kind. Mijn buren hebben hun schapen al weggedaan vanwege de wolf. Er is minachting naar de mensen op het platteland. Hopelijk worden we hierdoor beter gehoord. Ik ben heel blij dat de buurman deze actie is begonnen."
Lees ook ons liveblog van vrijdag 1 november: