Dit is een nieuwsbericht van
Omroep West

Na jarenlange strijd komt langgekoesterde wens uit: meer openbare toiletten in de stad

Een openbaar toilet in elk park en op elk druk plein in Den Haag. Dat is waar de Haagse Stadspartij zich al jaren hard voor maakt. Den Haag is dan ook beoordeeld als een van de minst toiletvriendelijke steden: op plek 91 van de honderd.

Ook bij de herontwikkeling van het Wijkpark Transvaal zou voorlopig geen toilet komen, maar nu de motie 'Altijd een toilet in het park' van de Haagse Stadspartij met een meerderheid is aangenomen, komt daar verandering in.

'Hoe mooi is het als elk park en elk druk plein een openbaar toilet heeft', schrijft de Haagse Stadspartij in een persbericht. 'Helaas heeft de gemeente een programma dat elk jaar één openbaar toilet plaatst. Dat gaat niet snel genoeg. Zo zijn we nog twintig jaar bezig', zegt fractievoorzitter Fatima Faïd.

Wijkpark Transvaal

Bij de bespreking van de nieuwe inrichting van het Wijkpark Transvaal bleek dat in dit drukke park wel een aansluiting voor een openbaar toilet zou komen, maar het toilet zelf pas jaren later.

'Dat is echt gekkigheid', vindt de Haagse Stadspartij. 'Voor veel groepen is een openbaar toilet essentieel om mee te kunnen doen in de stad', benadrukt Tim de Boer van de HSP.

Pak het gewoon in één keer goed aan

Fatima Faïd

Daarom diende de partij de motie 'Altijd een toilet in het park' in om niet alleen direct in Wijkpark Transvaal een openbaar toilet te realiseren, maar voortaan bij elke grote herinrichting het realiseren van openbare toiletten hierin mee te nemen.

'Stop met het denken in schotjes en pak het gewoon in één keer goed aan', zegt Faïd.

Hoge nood

Het verzoek om meer openbare toiletten staat sinds 1998 af en aan op de agenda om het college te bewegen tot actie. HSP staat daarin niet alleen, ook Groep De Mos (nu Hart voor Den Haag), PvdA en GroenLinks kaartten de afgelopen jaren de 'hoge nood' eerder verschillende keren aan.

'In 2012 kregen we de toezegging van de wethouder: we gaan meer openbare toiletten bouwen', vertelde Michel Vermeer, beleidsmedewerker van de Haagse Stadspartij in april. 'Daar kwam hij in 2015 op terug: het is toch niet gelukt.'

'Er volgden opnieuw moties en in 2017 gaf de wethouder aan dat er drie waren gebouwd. Dat lijkt ons niet genoeg voor een stad als Den Haag.'

Eindelijk meer toiletten

Na 25 jaar lijkt de wens van de Haagse Stadspartij nu eindelijk uit te komen. De motie 'Altijd een toilet in het park' is met een grote meerderheid in de kamer aangenomen.

'Met deze motie gaat het college bij alle nieuwe grote herinrichtingen meteen op zoek naar een plek en geld voor openbare toiletten tenzij er geen behoefte aan is', schrijft de politieke partij in een enthousiaste reactie. 'Een mooi succes.'

Deel artikel: