Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Dolfinarium klaar met demonstranten: 'Het is genoeg geweest'

Ongeveer veertig dierenactivisten blokkeren sinds zaterdagochtend de ingangen van het Dolfinarium in Harderwijk. “Als Dolfinarium zijn we er helemaal klaar mee”, reageert directeur Alex Tiebot.

Een deel van de activisten van Bite Back en Active for Justice heeft zich vastgemaakt aan de hekken van de ingang met stalen buizen. Ook dragen sommigen een dolfijnenpak. Op die manier vragen de actievoerders aandacht voor de leefomstandigheden van de zeezoogdieren.

Schokeffect

Door de toegangshekken te blokkeren hopen de activisten een ‘schokeffect’ te creëren. “Hopelijk gaan bezoekers nadenken over wat er met deze dieren gebeurt”, zegt actievoerder Raymond Olivers van Bite Back.

Wat er volgens de activisten met dieren gebeurt, is onder meer dat stellerzeeleeuwen van drie meter lang in een bad van 1,60 meter diep zitten. "Dat vinden wij onaanvaardbaar." Ook laat het Dolfinarium trainers op de neus van dolfijnen surfen en zeeleeuwen met de vinnen naar publiek zwaaien. "Dit is tegen de afspraken in die gemaakt zijn met de overheid", aldus de stichting.

Klantenverlies

“Dit is al de zoveelste keer dat actiegroepen het nodig vinden om de wet te overtreden. Wij vinden dat niet normaal”, zegt de directeur. “Wij hebben veel respect voor het demonstratierecht en we gaan prima om met mensen die een vergunning aanvragen om netjes hun boodschap te verkondigen. Maar als je jezelf vastketent aan onze toegangshekken, dan ga je echt een grens over en is het een vorm van crimineel gedrag.”

“Ik wil heel graag deze mensen van mijn entree af hebben”, zegt Tiebot. “Gelukkig hebben onze bezoekers via een alternatieve ingang het park kunnen betreden. Het heeft een halfuurtje geduurd dat ze niet naar binnen konden. Dus het doel van de actie is wat dat betreft minimaal.”

Olivers denkt dat de acties wel degelijk effect hebben. “Het Dolfinarium verliest al jaren klanten. De aantallen worden steeds minder. We merken ook dat er steeds meer begrip komt voor een dolfinariumvrij Nederland. Dus we denken dat het niet meer lang gaat duren voordat het park met zeezoogdieren gaat sluiten”, zegt de actievoerder trots.

'Ze mogen naar de rechter'

“Het is zeker dat er een trend is dat er geen groei is in dolfinaria”, erkent de directeur. “Er zijn heel veel goede dolfinaria in de wereld, waaronder die van ons. Daar worden de dieren goed verzorgd door goede professionals. Daar mogen ze wat van vinden. Dan mogen ze naar de rechter. Maar dit is geen oplossing.”

Het Dolfinarium is voornemens 'alle juridische middelen te blijven inzetten om deze personen verantwoordelijk te houden, inclusief het verhalen van volledige schadevergoeding voor alle geleden schade en verstoringen veroorzaakt door hun acties'.

Naar verwachting vertrekken de demonstranten om 17.00 uur, als het park sluit.