Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Wolf onvruchtbaar maken met 'dartpijl' niet zo simpel: 'Wolven zijn niet gek'

De meerderheid van de politici in Den Haag wil de wolf onvruchtbaar maken. Hoe werkt dat? En mag dat wel? "Een olifant schieten op de Savanne is makkelijker dan een wolf in de bossen."

"De wolf was hier eerder dan de mens. En wij mochten bij hen wonen", antwoordt PVV'er Dion Graus op de vraag waarom hij tégen de kogel is. De PVV'er schiet de wolf liever met een vaccin dat het dier onvruchtbaar maakt. Zo'n 'dartpijl' wordt met een blaaspijp of verdovingsgeweer op de wolf afgevuurd. Je hoeft enkel het pijltje af te schieten, stelt hij.

Toch is het volgens dierenarts Peter Klaver uit Doornenburg, die eerder leeuwen in Afrika opereerde om deze onvruchtbaar te maken, niet zo simpel als een 'pijltje schieten' als Graus stelt. Althans, niet met het nu gangbare zogeheten PZP-vaccin.

Schaap aan paal

"Je moet één wolvin twee keer raken met een pauze van drie weken én binnen zes weken tijd. Dan heb je heel veel geduld nodig en bovenal het geluk dat je dezelfde wolvin treft. En mocht het de dierenarts met verdovingsgeweer lukken het dier te raken, dan heb je alsnog maar 80 procent kans dat de wolvin onvruchtbaar word."

De dierenarts vervolgt: "Een olifant op de Savanne is makkelijk te beschieten, dan een wolf in de bossen. In Afrika lokken we de leeuw door een geit aan een paal te binden. Je zou een schaap aan een paal kunnen binden en de wolf dan kunnen beschieten, maar de wolf voeren mag niet." Ook moet het vaccin ieder jaar opnieuw worden toegediend. En dat wordt lastig, denk de dierenarts: "Wolven zijn niet gek hè, als je 'm één keer beschiet, dan laat deze zich niet meer aan de mens zien."

Zijn er alternatieven?

Kortom, er zijn nogal wat uitdagingen. De dierenarts oppert een alternatief: een kijkoperatie. "Zet een busje met daarin een operatiekamer op de Veluwe, verdoof de wolvin met een blaaspijp en voer een kijkoperatie in het veld uit." Zo steriliseerde de dierenarts eerder ook andere dieren, waaronder leeuwen in Oeganda.

Ook PVV'er Graus sluit de optie kijkoperatie bij de wolf niet uit, maar ziet liever een vaccin. Naar eigen zeggen betreft dat een andere dan het gangbare PZP-vaccin. Maar ook dat vaccin moet ieder jaar opnieuw worden toegediend.

Mag je de wolf beschieten met een vaccin?

De wolf is een strikt beschermde soort. Daarom is het verboden om wolven die in het wild leven opzettelijk te verstoren. Toch vindt het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) dat er gezien de urgentie verder gekeken moet worden.

"Mocht de Tweede Kamer aan staatssecretaris Rummenie vragen om de haalbaarheid van het plan van de heer Graus te onderzoeken, zal hij dat dus ook doen. Het is nu nog te vroeg om vooruit te lopen op de haalbaarheid van het plan of de manier waarop deze uitgevoerd zou kunnen worden."