Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Hoe de wolf het hondje in Leusden pakte: 'Terwijl hij me aankeek hapte hij naar zijn nek'

"De wolf pakte mijn hondje op, draaide zich om en liep het bos in." Aan het woord is de eigenares van het hondje dat deze zomer op landgoed Den Treek in Leusden door een wolf werd gedood. Via de podcast Geleidewolf treedt de vrouw voor het eerst in de openbaarheid. "Ik kon in dat moment zelfs nog bedenken: wat een majestueus en gracieus dier."

De vrouw heeft tot nu toe bewust de media vermeden, zegt ze in aflevering 7 van Geleidewolf die vandaag is verschenen. Het schokkende incident was een van de redenen dat een deel van Den Treek werd afgesloten. Sindsdien is er veel gespeculeerd. De hoofdrolspeelster bleef zelf drie maanden stil.

Geleidehonden

Geleidewolf wordt gemaakt door de blinde Ferry Molenaar en Sandra Groeneveld uit Zeist. Die durven vanwege de wolven op de Utrechtse Heuvelrug met hun geleidehonden de bossen niet meer in. Ze zoeken in de podcastserie naar oplossingen. De vrouw meldde zich volgens Molenaar nadat ze een aantal afleveringen had beluisterd.

De eigenares van dwergpoedel Louie wil feiten toevoegen aan alle speculaties over het incident en pleit voor betere publieksvoorlichting over wolven. "Ik denk dat we mensen op het verkeerde been zetten, zoals ik toen ook op het verkeerde been stond", zegt ze tegen Molenaar en Groeneveld. "Als ik terugkijk met wat ik nu weet, had ik daar gewoon niks te zoeken."

Twee wolven

Het interview dat dinsdag is opgenomen geeft een gedetailleerd beeld van wat er op 6 juli met Louie en haar baasje is gebeurd. De vrouw vertelt dat ze tijdens een lange wandeling twee wolven het ecoduct richting Austerlitz zag oversteken. Ze was opgewonden over de ontmoeting. Ze besloot haar hond aan te lijnen en haar tocht in een andere richting te vervolgen. Wildcamera's zouden hebben vastgelegd dat de wolven toen zijn omgekeerd en haar ongemerkt begonnen te volgen.

Een behoorlijk eind verderop ging de vrouw op een zandrichel zitten. Haar aangelijnde hondje groef vlakbij haar knie in het mulle zand. Ze had het uiteinde van de hondenriem los tussen haar vingers, omdat ze het thuisfront een WhatsApp-bericht wilde sturen. Ze was er nog vol van: twee wolven, heel anders dan die Siberische grijze wolven op tv. Lichtbruin waren deze, met een smallere kop. Op dat moment voelde ze iets tegen haar arm.

In de bek van de wolf

"Mijn hondje maakte een geluid", zegt ze terwijl ze een klaaglijk gekef nabootst. "En toen zat hij in de bek van de wolf. Die liep achter me langs terug naar het bos." De vrouw sprong op en begon te schreeuwen. Het roofdier keek haar rustig aan en zette het hondje weer op de grond. Louie blafte en beet van zich af. "En terwijl de wolf me aan bleef kijken, hapte hij naar beneden naar de nek van mijn hondje."

De eigenares zag het hondje helemaal slap tussen de tanden van het beest hangen. De wolf draaide zich om en verdween met een paar passen in de dichte begroeiing van het bos. "En ik kon in dat moment zelfs nog bedenken: wat een majestueus en gracieus dier. Die is gemaakt voor deze omgeving. Een apex predator. En ik wist toen dat ik mijn hondje nooit meer terug zou zien."

Politiehond

De vrouw vertelt hoe ze vergeefs heeft gezocht en uiteindelijk huilend terug naar camping De ReCreatie is gelopen, nadat ze 112 had gebeld. Twee agenten en een natuurtoezichthouder van Den Treek gingen met haar mee om verder te zoeken. Later voegde een hondengeleider zich bij hen. Die besloot zijn politiehond uit voorzorg in de auto te laten. Begrijpelijk zegt de vrouw. "Hij heeft goed ingeschat dat we deze situatie als mensen niet overzien. Ik had het ook niet fijn gevonden als hij zijn hond er wel aan had blootgesteld."

Een wolf is geen hond, hij is er niet eens mee te vergelijken, luidt haar boodschap. Wolven zijn behendiger, ze zijn sterker en het belangrijkste verschil: ze zijn niet opgevoed door mensen. "Maak niet de fout om te denken dat het een grote hond is, of dat jouw hond net zo groot en sterk is. Een wolf is gefocust op jagen."

Schuldgevoel

Van Louie is geen spoor meer gevonden. Zijn baasje vertelt in de podcast over haar schuldgevoel. "Dat ik niet meteen rechtsomkeert heb gemaakt toen ik die wolven zag. Dat ik door ben gegaan met mijn wandeling. Dat ik Louie had aangelijnd maar door te gaan appen niet alert ben geweest. Dat het allemaal mijn eigen schuld was en dat ik mijn hond zo 'gratis' heb laten opeten."

Na alle gevoelens van rouw en verdriet in de afgelopen maanden wil de vrouw haar onmacht nu omzetten in actie. Daarom vertelt ze haar verhaal; feitelijk en vooralsnog eenmalig. "Een wolf heeft op klaarlichte dag mijn aangelijnde hondje van achter beslopen en meegenomen het bos in. Ik vind dat mensen het recht hebben om dat te weten, zodat ze zelf de risico's kunnen afwegen."

Het interview met de eigenares van de dwergpoedel is te beluisteren via Geleidewolf.nl of via podcast-apps als Spotify en Apple Podcasts.

Deel artikel: