Dit is een nieuwsbericht van
L1 Nieuws
Aangepast

Dakloze arbeidsmigranten in bossen rond Venlo: 'Dit was niet onze droom'

In Noord-Limburg zwerven op dit moment tientallen dakloze arbeidsmigranten rond. Exacte cijfers hebben de gemeenten niet, maar naar schatting gaat het tussen de 50 en 80 mensen. Een groot deel bivakkeert in de bossen rond Venlo.

Vaak gaat het om arbeidsmigranten die hun baan verloren, en daarmee ook hun verblijf. De werkgever verzorgt namelijk in veel gevallen meteen de huisvesting van arbeidsmigranten. Zo worden arbeidsmigranten soms letterlijk op straat gezet.

Overlast

Een precieze telling ontbreekt, al speelt het probleem wel in alle vier de grote Noord-Limburgse gemeenten. Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Venray laten allemaal weten dat er met enige regelmaat meldingen worden gedaan over dakloze arbeidsmigranten. Dat gaat soms ook gepaard met overlast, bijvoorbeeld door openbare dronkenschap, gebedel en diefstal. Exacte cijfers per gemeente zijn er niet, omdat de daklozen mobiel zijn.

Het merendeel van de daklozen is neergestreken in en rond Venlo. Volgens de gemeente is de groep lastig in beeld te krijgen, maar ze schatten dat het gaat om 40 tot 75 dakloze (ex-)internationale werknemers, zoals Venlo ze noemt. Een aantal daarvan heeft een kampement opgeslagen in het bos van het Jaomerdal. Overdag zijn deze mensen vaak in de Venlose binnenstad te vinden.

Tentenkampje in de buurt van de Maas in Venlo, te zien op Google Earth

Tentenkamp

Verscholen in de bosjes aan de rand van Venlo ligt een tentenkampje dat vanaf het zandpad niet niet te zien, is maar wel vanuit de lucht. Als je jezelf een weg baant door het kreupelhout langs fietsen, afvalzakken, gereedschap en watertanks kom je uiteindelijk bij het kampement. Twee Poolse bewoners vertellen dat ze er al 9 maanden wonen en op zoek zijn naar werk. Meer willen ze niet kwijt, want ze willen niet met de pers praten.

Toegang tot een een tentenkampje verscholen in de bosjes

Albert en Martha

In de bossen wonen ook Albert en Martha. Zij leven in een zelfgemaakte tent, vlak aan de Duitse grens. Met takken en touw hebben ze een zeil gespannen over een kampeertent. Er hangen waslijnen, koken gebeurt op open vuur. Ze doen hun best om het zo comfortabel mogelijk te maken, maar toch: "Dit is niet onze droom, we willen hier weg. Ik ben erg moe en het doet veel pijn", vertelt Martha verbitterd.

Geen ID

De Poolse kwam twee jaar geleden naar Nederland en werkte in de productie en in de keuken, tot ze acht maanden geleden problemen kreeg met haar kamergenoot. "Ze heef mijn documenten gestolen: mijn ID en mijn bankpas,. Toen begonnen de problemen." Zonder identiteitsbewijs kon ze niet werken en ze verloor vervolgens haar baan.

Caravan opengebroken

Ze is samen met haar Poolse vriend Albert, die ze in Nederland ontmoette. Hij is al langer hier en spreekt Nederlands. Ze leefden het afgelopen half jaar op verschillende plekken. "We hebben ook een keer ingebroken in een caravan. Daar hebben we een maand gewoond."

Baan

Ze zijn in gesprek met een uitzendbureau en hopen binnenkort weer te kunnen werken. En dat ze daarmee ook weer een dak boven hun hoofd krijgen. "Dan hebben we een kamer, water, elektriciteit", vertelt Albert. "De belangrijke dingen. We kunnen weer gaan werken en kijken uit naar de toekomst."

Gemeente Venlo

De gemeente Venlo spreekt van 40 tot 75 daklozen, voornamelijk afkomstig uit Polen, Roemenië en Bulgarije. Ze baseren zich hierbij op meldingen die ze krijgen van handhavers, politie, inwoners en via maatschappelijke organisaties als stichting Barka, Leger des Heils en Moveoo. Venlo wil verder niet op de situatie reageren. "Er komt op korte termijn een update over waar we staan, welke stappen er nu genomen worden en welke stappen al genomen zijn", laat een woordvoerder van burgemeester Antoin Scholten weten.

Pilot

Een van die stappen is een pilot van twee jaar om de problemen aan te pakken. Een team van experts is vanuit het Zorg- en Veiligheidshuis Noord-Limburg aan de slag gegaan om de leefbaarheid en veiligheid te vergroten, maar ook om de kwetsbare arbeidsmigranten te beschermen. Dit gaan ze doen door de inzet van meer straatcoaches en door betere samenwerking met andere maatschappelijke organisaties en gemeenten in de regio.

Het Zorg- en Veiligheidshuis Noord-Limburg (ZVHNL) is een samenwerkingsverband van acht gemeenten (Venlo, Venray, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Beesel, Gennep, Bergen en Mook & Middelaar), het Openbaar Ministerie, politie en verschillende instellingen op het gebied van zorg, veiligheid, welzijn en wonen.

Deel artikel: